Consells de seguretat per evitar ofegaments a la piscina

Un total de 23 persones han mort ofegades aquest estiu a Catalunya: 16 a les platges i set a les piscines


Temes relacionats

Una plataforma permet llogar piscines particulars per hores a Sant Cugat ( 4/ago/23)

Les piscines del Parc Central i la Floresta obriran el 23 de juny (15/jun/23)

Sant Cugat és el municipi català amb més piscines (26/ago/22)


  • Comparteix:

Amb la temporada d'estiu a l'equador, l'afluència de famílies i grups a les piscines és cada vegada major. Tot i que sempre s'hi va amb l'objectiu de gaudir i desconnectar, és important fer-ho de forma segura i amb cura, ja que l'ofegament és una de les deu primeres causes de mortalitat infantil. De fet, durant el curs estiuenc d'enguany ja en son 23 les persones que han mort ofegades a Catalunya: 16 a les platges i 7 a les piscines. Tot plegat agafa encara més rellevància si posem la lupa a Sant Cugat, la ciutat de Catalunya amb més piscines. N'hi ha 4.832 o, el que és el mateix: gairebé una piscina per cada 20 santcugatencs. Cugat Mèdia us apropa consells de seguretat per evitar ofegaments durant aquest estiu a les piscines.

Davant l'increment exponencial d'ofegaments al conjunt del país, la socorrista de la piscina municipal del Parc Central Aina Palop ha assenyalat que "en la majoria dels casos els accidents arriben per manca d'atenció per part dels adults, tutors legals o responsables".

Una persona adulta pot ofegar-se en un o dos minuts; un nen, en només 30 segons, apunta Palop, qui també ha accentuat la necessitat de controlar tots els detalls, especialment, en jornades amb molt d'aforament. Qualsevol distracció pot determinar la vida o la mort en aquests casos i, per tant, resulta de vital importància no perdre de vista els més petits en cap moment. "És un dels aspectes que més ens sorprèn, perquè un nen pot no arribar a tenir la situació controlada", explica Palop.

Sembla obvi, però primer de tot cal tenir coneixements de natació per ficar-se a l'aigua. "Ser conscient de les limitacions pròpies també és quelcom molt important", ha recordat Palop, que fa dos estius que treballa com a socorrista durant l'època estival.

Els experts expliquen que és crucial saber nedar per evitar ofegaments. Tot i això, apunten que el més determinant és l'atenció que dediquen els pares, tutors legals o responsables cap als menors en el moment en què es troben banyant-se a l'aigua.

Consells per evitar ensurts a les piscines municipals i particulars

- Ser conscient de les limitacions pròpies quant a les habilitats relacionades amb la natació.
- Complir amb totes les regulacions de la piscina municipal.
- No perdre de vista els menors durant l'estada a la piscina.
- En cas de tenir dificultats, avisar prèviament al socorrista perquè et tingui present durant el bany.
- Demanar objectes que t'ajudin a banyar-te amb més seguretat.
- En cas d'emergència, avisar al personal present a la piscina (socorristes o altres) o trucar al 112.




Aina Palop

El més important és la vigilància dels menors. En qualsevol moment ens podem despistar i els menors poden perdre el control de la situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.