RECUPERA TOTS ELS REPORTATGES DE LA SÈRIE 'EL MES DE L'AIGUA A CUGAT MÈDIA'
Les aigües subterrànies nodreixen fins a un 70% de l'abastiment total de Catalunya, i per això, una administració com l'ACA ha de controlar on hi ha pous d'extracció d'aigua i per a quin ús es destinarà. Dins del marc del Pla de Sequera, les extraccions d'aigua per a un ús lúdic s'han reduït un 50%, això provoca que l'ACA estigui molt més pendent de com distribueix les concessions i autoritzacions per l'explotació del recurs.
Per aconseguir aquests determinats permisos que permeten a un usuari fer ús del recurs hídric existeixen dues vies: una concessió o una autorització. En el primer cas, l'ACA requereix un procés molt més llarg que l'altre. Si es vol realitzar una perforació per accedir a les aigües subterrànies amb pous que permeten un accés de més de 7.000 m3/a, l'agència en demana quins són els motius de la sol·licitud i l'objectiu de l'explotació del recurs. Però, si el volum del pou és inferior a aquesta xifra, només caldrà notificar a l'ACA que se'n vol fer ús.
Quin és el cas del Club de Golf Sant Cugat?
A la ciutat, recurrentment s'ha obert un debat sobre d'on extreu l'aigua i com rega el Club de Golf de Sant Cugat les seves instal·lacions. L'Agència Catalana de l'Aigua ha aclarit a Cugat Mèdia aquests dubtes i ha explicat que disposen d'una concessió temporal d'aigües subterrànies. Segons les dades que ha proporcionat l'ACA, l'entitat santcugatenca va sol·licitar la concessió en el 2011, on després de ser aprovada, el club té accés a cinc pous i una mina per poder extreure 90.000 m3/a per a regar les 34 hectàrees que conformen el camp de golf. Segons la resolució, amb tramitació l'any 2013, el club santcugatenc en podria fer ús dels pous i la mina fins a un màxim de 25 anys (fins al 2038), amb renovacions cada cinc anys per part de l'ACA.Segons experts consultats per Cugat Mèdia, per norma general, però, els camps de golf, o altres entitats esportives privades amb grans extensions de gespa, haurien d'utilitzar un sistema de reg amb aigua regenerada. Per exemple, el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR) compta amb un sistema de reaprofitament de l'aigua de pluja i del mateix reg per als camps de futbol i la pista d'atletisme, tal com han explicat a Cugat Mèdia. Aquest mitjà ha intentat parlar amb el Club Golf Sant Cugat, però no ha sigut possible.
La polèmica sobre l'ús de l'aigua del camp de golf, i més ara en època de sequera, va tornar a aflorar la setmana passada amb una acció reivindicativa d'Arran, que van tapar alguns forats del camp de nit per denunciar el malbaratament d'aigua.
Cal recordar que el pla de sequera de l'Ajuntament de Sant Cugat en vigor diu que està prohibit regar les zones de gespa, tret dels que estiguin destinats a la pràctica espotiva federada, com és el cas del Club de Golf.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.