L'adaptació al reg de degoteig dels jardiners de Sant Cugat

Diferents jardiners de la ciutat han explicat com han reduït considerablement el reg de la gespa


  • Comparteix:

Un treballador de Parcs i Jardins segant una part del Parc de Can Vernet / Foto: Cugat Mèdia

Un treballador de Parcs i Jardins segant una part del Parc de Can Vernet / Foto: Cugat Mèdia

La sequera s'ha convertit en una realitat quotidiana per a la societat catalana, la qual cosa ha obligat a diferents sectors que depenen de l'aigua a canviar les seves pràctiques de treball. En el camp de la jardineria, això ha suposat l'adopció de nous models, com la reducció de l'ús i el reg de la gespa. Aquesta herba requereix una gran quantitat d'aigua i cada vegada més es prefereix utilitzar un sistema de degoters en lloc d'aspersors per al reg.

Les diverses empreses de Sant Cugat encarregades del manteniment dels jardins de la ciutat coincideixen en el fet que aquest canvi en el sistema de reg ha estat una resposta per fer front a la normativa vigent. En aquest sentit, el tècnic de l'empresa Jardinera el Cedre, Josep Vidal, ha destacat que han hagut de passar dels sistemes de reg per difusió o aspersió a l'ús de degoters. "Aquest mètode maximitza l'estalvi d'aigua i permet un reg més eficient", ha afirmat Vidal.

D'altra banda, el propietari de Mirasol Jardiners, Raül Herrero, ha explicat que, tot i haver patit els efectes de la sequera generalitzada, el seu volum de treball es basa en la creació d'espais enjardinats i la poda d'arbres en alçada, i la sequera no ha afectat negativament a aquest aspecte específic.

No obstant això, els jardiners de Sant Cugat han centrat els esforços en el manteniment de la gespa. Tant Herrero com Vidal han explicat que s'ha reduït la freqüència de reg en les zones amb gespa, realitzant-ne només de manera esporàdica. A més, com que l'herba no creix tant, no és necessari tallar-la amb tanta freqüència, segons expliquen els experts. Tot i això, han d'estar pendents per evitar que mori la gespa.

La visió del Gremi de Jardineria

El president del Gremi de Jardineria, Miquel Marín, ha destacat que el sector ha fet els canvis necessaris per adaptar-se a aquesta situació i no hauria de ser jutjat de la mateixa manera que altres sectors que no han pres mesures davant l'actual crisi. Marín recorda que durant l'última sequera greu el 2008, el sector de la jardineria va ser un dels més afectats, amb una caiguda del 50% en la facturació i el tancament del 30% de les empreses del gremi.

Actualment, el sector de la jardineria a Catalunya està format per 4.500 empreses que ocupen 28.000 persones, segons les dades del Gremi de Jardineria de Catalunya. Tant en el sector públic com en el privat, Marín destaca que la jardineria representa el 4% del consum d'aigua a Catalunya.

RECUPERA TOTS ELS REPORTATGES DE LA SÈRIE 'EL MES DE L'AIGUA A CUGAT MÈDIA'




Josep Vidal

Hi ha zones que hem passat a un sistema de reg de degoteig, això fa que es maximitzi l'estalvi d'aigua i sigui més sostenible

Raül Herrero

Al ser una empresa que es dedica més a la poda a alçada, i de manteniment en tenim poc, vaig parlar amb els veïns per fer-ne un reg molt reduït



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.