Quants catalans es diuen Cugat?

No totes viuen a Sant Cugat del Vallès, però sí a la demarcació de Barcelona


  • Comparteix:

Escultura de Sant Cugat a l'esglèsia del Monestir / Foto: Monestir de Sant Cugat

Escultura de Sant Cugat a l'esglèsia del Monestir / Foto: Monestir de Sant Cugat

Només cinc persones de Catalunya es diuen Cugat, i totes elles viuen a la província de Barcelona, segons l'Idescat. Com a cognom, en canvi, és més habitual: segons dades de l'INE, hi ha més de 1.000 persones a tot l'Estat espanyol que tenen Cugat en un dels dos cognoms. La gran majoria es troben a Catalunya, sobretot a la demarcació de Tarragona, i també n'hi ha a Osca, Castelló, Alacant, Saragossa, Madrid, Sevilla o Cadis. Hi ha 697 persones que el tenen com a primer cognom i 741 com a segon; hi ha vuit persones que el tenen als dos cognoms: Cugat Cugat. Segons el santoral, Sant Cugat és aquest dijous, 27 de juliol.

Cugat Comas viu a Mataró i és un dels cinc catalans que té aquest nom. Li van posar perquè Sant Cugat va ser el mestre de les Santes de la seva ciutat, Santa Juliana y Santa Semproniana. Comas explica que molta gent el confón i pensa que Cugat és el seu cognom, ja que és més comú: "Han arribat a referir-se al meu pare i al meu germà com Cugat pensant-se que és el nostre cognom", diu com a exemple. Fins i tot, comenta que van estar a punt de no deixar-lo pujar a un avió perquè els de l'aeorilínea estaven esperant a una tal 'Sole Cugat Comas', i no es creien que fos el seu nom real.



Comas recorda que el 2001 el Vaticà va treure Sant Cugat del santoral. Arran d'aquesta notícia, va llegir un article que deia que hi havia nou Cugats a Catalunya, un dels quals era ell mateix, llavors encara menor d'edat. El mataroní mai no ha pogut contactar amb els seus homònims.


Cugat Comas

S'ha de prendre consciència que Cugat pugui ser un nom. Hi ha el músic Xavier Cugat, el Doctor Cugat, que va ser metge del Barça durant molts anys, i la gent molts cops l'associa amb un cognom. El més sovint quan dius que et dius Cugat és que la següent pregunta sigui "i de nom?" i he de dir que Cugat és el meu nom.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.