'La depressió no la cures, però aprens a conviure amb ella'

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, parlem amb Ricard de No, un santcugatenc amb depressió diagnosticada des de fa 10 anys


Temes relacionats

Els antidepressius, entre els medicaments més venuts a les farmàcies de Sant Cugat (13/gen/23)

El Centre de Salut Mental del CAP va atendre l'any passat 23 casos d'intent de suïcidi (13/gen/23)


  • Comparteix:

Ricard de No és santcugatenc i té depressió diagnosticada des de l'any 2013. Arran d'una malaltia que va patir el seu soci, va començar a sentir molta angoixa, fins al punt d'infligir-se autolesions i cometre dos intents de suïcidi. Així va començar el seu periple amb els hospitals, els metges i la medicació. Una experiència que, després de 10 anys, considera que l'ha ensenyat a viure: 'Gràcies a l'ansietat i a la depressió, sé què és viure, perquè la meva vida anterior ha estat no viure'.

Respecte a l'estigma de la medicació per a la salut mental, De No considera que "hi ha molta desconeixença". Des del seu punt de vista, "igual que, si et falta insulina, te'n prens; si el teu cervell no segrega segons què, també hi ha medicaments per solucionar-ho", reflexiona.

La cara més dura de la depressió

El santcugatenc ha volgut aclarir la diferència entre "estar depre" i una verdadera depressió. "Un exemple molt atroç de la depressió és que tu estiguis estirat al llit, a la tauleta tinguis una ampolla d'aigua, i no siguis capaç ni d'estirar el braç per agafar-la", relata.

En aquest sentit, també ha volgut constatar que, tot i que la pandèmia hagi pogut generar problemes de salut mental a la població, és una situació que, en general, a les persones amb depressió no els ha afectat. "Per a un depressiu, que a vegades no vol ni aixecar-se del llit, no l'han afectat ni el confinament ni les restriccions. A mi, almenys, no m'han afectat en res", conclou.

Aprendre a conviure amb la depressió

Per acabar, De No considera que la depressió "curar-la, no la cures, però aprens a conviure amb ella". Un aprenentatge que passa per seguir "tres o quatre regles molt bàsiques". Entre aquestes regles, el santcugatenc destaca no prendre alcohol, fer una mica d'exercici, saber dir que no i deixar de preocupar-se pel que no es pot controlar. "L'única cosa que podem fer nosaltres és cuidar-nos a nosaltres mateixos", afirma.

Actualment, Ricard de No és el president d'Assadega'm, una associació per a la superació de l'ansietat i la depressió mitjançant grups d'ajuda mútua que es reuneix periòdicament a Sant Cugat.

La Generalitat estableix accions per millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida, independentment de les causes. Aquells que ho necessitin, poden contactar amb el telèfon 061, que és la via per a l'atenció no presencial al suport i a l'acompanyament.


Ricard de No

Un exemple molt atroç de la depressió és que tu estiguis estirat al llit, a la tauleta tinguis una ampolla d'aigua, i no siguis capaç ni d'estirar el braç per agafar-la. La depressió és fotuda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.