Les mascotes deixaran de ser béns materials i desheretar serà més fàcil amb el nou Codi Civil català

L'advocada santcugatenca Lourdes Llorente repassa algunes de les novetats més significatives del nou reglament al 'Connectats'


  • Comparteix:

Els animals deixaran de ser tractats com a objectes / Foto: Cau Amic

Els animals deixaran de ser tractats com a objectes / Foto: Cau Amic

Amb l'adaptació del Codi Civil català a les noves realitats de la societat, les mascotes deixaran de ser considerades com a béns materials, serà més fàcil desheretar i s'actualitza el llenguatge per fer-ho més inclusiu. Aquestes són algunes de les novetats que inclou l'avantprojecte de llei aprovat pel govern aquest desembre. L'advocada santcugatenca Lourdes Llorente analitza alguns d'aquests canvis en el reglament al programa 'Connectats'.

ESCOLTA-HO

És habitual que les modificacions en el Codi Civil es facin per actualitzar la norma segons evoluciona la societat, tot i que no sempre és així. De fet, hi ha vegades que els jutges apliquen sentències que s'avancen al que podria ser una reclamació majoritària de la societat, com en el cas de les mascotes. Amb el nou text que proposa el govern es prioritza el benestar animal i es deixa de considerar els animals béns materials. Com explica Llorente, "aquesta és una demanda de diversos sectors de la societat que reclamava reglamentar específicament el tracte als animals" en casos de separació, divorci o herències. "Ja abans, moltes vegades s'havia de regular el règim de visites o les despeses de manteniment de la mascota", diu Llorente, que també és actualment regidora de la CUP i tinenta d'alcaldia del govern municipal.

Una altra de les novetats té a veure amb les herències i els hereus. Amb el canvi proposat pel govern serà més fàcil desheretar els descendents quan hi hagi maltractament psicològic als pares, abandonament o no hi hagi cap tipus de relació. La nova norma també contempla que la legítima -percentatge al qual tenen dret els hereus segons la llei- redueix el temps en què es podrà reclamar, de 10 a 4 anys. Lourdes Llorente assegura que "el Codi Civil català sempre ha estat molt protector amb el patrimoni familiar i aquest canvi facilitarà desheretar els hereus forçosos".

El codi català, a més, contempla altres modificacions com l'actualització del llenguatge per fer-ho més inclusiu i respectuós amb el gènere, la regulació de les reunions telemàtiques de comunitats de propietaris, a més de promoure la mediació i la resolució alternativa de conflictes, entre altres novetats.












Lourdes Llorente

Hi ha una part reservada per als hereus forçosos i aquesta part era difícil d'eliminar, i ara serà més fàcil desheretar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.