Ara, amb les al·legacions presentades, l'ajuntament veí, governat per PSC i En Comú Podem, espera no haver de donar resposta a aquesta petició. Si les al·legacions no prosperen, haurà d'acabar tramitant l'expedient, que implicarà fer un informe sobre l'opinió de l'Ajuntament de Cerdanyola sobre l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat, demanar l'opinió de l'Ajuntament de Sant Cugat i posteriorment elevar la petició a la Generalitat, que és qui decidirà finalment sobre aquest canvi de municipi.
Una reivindicació històrica
La independència de Bellaterra respecte a Cerdanyola ve de lluny, però el penúltim capítol es va viure el 2015. L'11 de setembre d'aquell any, aprofitant el moment àlgid del Procés a Catalunya, l'EMD de Bellaterra va fer una consulta entre els seus veïns, que va votar massivament a favor de convertir-se en un municipi independent amb un 94% dels vots, sobre una participació del 53%.El ple de l'Ajuntament de Cerdanyola de llavors va votar en contra d'aquesta petició (CUP, ERC, CiU, Cs, ICV i PSC van votar no, i el PP sí), però després el Tribunal Constitucional va enterrar del tot aquesta opció el 2017 amb l'anul·lació de la llei que el Parlament de Catalunya havia fet ad hoc per a la segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis, i a la qual volia acollir-se Bellaterra.
Un cop es va tancar aquesta porta, Bellaterra va decidir obrir-ne una altra: la petició del canvi de municipi -deixar Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat- a través del decret 244/2007 que ho permet, sempre que ho demani una comissió de veïns i recullin més del 50% de les signatures favorables. El 2018 es va crear la Comissió Promotora d'annexió a Sant Cugat, liderada per dos exvocals de l'EMD, Miquel Vázquez i Chus Cornellana.
"No estem units a Cerdanyola, ens cau lluny, no tenim mitjans de transport... estem despenjats físicament i també ideològicament i socialment. En canvi, cada 5 minuts tenim un tren per anar a Sant Cugat", argumenta Cornellana, vicepresidenta de la Comissió, a Cugat Mèdia. Per constatar aquesta afirmació, l'EMD va fer un estudi i va sortir que el 60% dels bellaterrencs fa més vida a Sant Cugat, i que només un 9% la fa a Cerdanyola.
A finals d'aquell any van començar a recollir firmes entre els veïns, i en van recollir 1.200 a favor (un 60%). L'Ajuntament de Cerdanyola, però, va dir que s'havia fet servir un ens erroni i que aquelles 1.200 signatures en realitat no arribaven al 50%. La Comissió Promotora va denunciar el cas a la justícia, el jutjat contenciós número 6 de Barcelona els va donar la raó tres anys més tard, però ara l'Ajuntament de Cerdanyola ha presentat al·legacions.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.