Sant Cugat posa al centre del benestar la salut mental

La Taula de Salut Mental organitza una jornada per presentar els serveis i espais del municipi en aquest àmbit


  • Comparteix:

Presentació serveis Taula Salut Mental amb el Dr. Armand Guàrdia, Ariadna Juvé i Ismael Guzmán / Foto: Cugat Mèdia

Presentació serveis Taula Salut Mental amb el Dr. Armand Guàrdia, Ariadna Juvé i Ismael Guzmán / Foto: Cugat Mèdia

'Trenquem l'estigma'. Sota aquest lema, Sant Cugat ha acollit un cicle de sensibilització i difusió de la importància de la salut mental. La darrera proposta d'aquest cicle impulsat per la Taula de Salut Mental amb la col·laboració de l'Ateneu ha estat aquest dijous amb una jornada que ha servit per presentar els serveis i espais disponibles a Sant Cugat. Entre ells, la tasca del Taller Jeroni de Moragas, el Servei de Rehabilitació Comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa i el Servei d'hospitalització aguda domiciliària de Mútua Terrassa.

Aquests projectes serveixen per a la prevenció i el tractament de trastorns mentals, però també per reintroduir el pacient a la societat. És el cas del Taller Jeroni de Moragas, que des de fa gairebé 50 anys treballa en aquest sentit.

El director de l'organització, Ismael Guzmán, ha explicat iniciatives com els esmorzars de cocreació, un dels seus últims projectes per apropar i animar les empreses a contractar persones amb trastorns mentals. Segons ha detallat, només un 17% dels pacients amb un trastorn mental troben una feina estable a Catalunya. Aquesta iniciativa pretén trencar els estigmes de la salut mental i ajudar els afectats a trobar feina i estabilitat, que pot ser un benefici pel seu tractament.

Per la seva banda, el Servei de Rehabilitació Comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa opera des de fa tres anys a Sant Cugat i abans només atenia de forma presencial a la comarca a Rubí. El servei pertany a la xarxa sanitària de salut mental del municipi. Els usuaris d'aquest servei són adults que arriben derivats d'altres centres de la xarxa i, segons ha explicat la seva representant, Ariadna Juvé, des de la seva arribada han quintuplicat el nombre d'usuaris del municipi.

Un altre servei present al municipi és l'hospitalització aguda domiciliària, que, com ha explicat el psiquiatre de Mútua Terrassa Armand Guàrdia, és una alternativa a l'hospitalització per a persones amb trastorns severs. Possibilita la reducció de costos i fer un tractament intensiu en un espai segur per al pacient. Guàrdia ha exposat que el projecte compta amb 120 pacients.

La ciutat també compta amb altres iniciatives com les d'Alcohòlics Anònims, les dels serveis socials municipals i l'Oficina Tècnica Laboral, que treballen des de diferents àmbits la prevenció i atenció a la salut mental.

De fet, l'objectiu de la jornada era visibilitzar aquests recursos, com ha explicat la regidora de Salut, Gemma Aristoy, qui ha recordat que els problemes de salut mental "afecten tantes persones, i el seu entorn".


Gemma Aristoy

És una necessitat que té la ciutat: conèixer tots els recursos que tracten aquesta temàtica que afecta a tantes persones i el seu entorn.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.