Cinc anys del referèndum de l'1 d'Octubre: record, esforç i esperança

200 persones celebren el 5è aniversari amb un acte organitzat per ANC, Òmnium, ADIC i el Consell Local per la República de Sant Cugat


  • Comparteix:

Moment de l'esmorzar popular per celebrar el 5è aniversari de l'1 d'Octubre / Foto: Cugat Mèdia

Moment de l'esmorzar popular per celebrar el 5è aniversari de l'1 d'Octubre / Foto: Cugat Mèdia

Les entitats independentistes de Sant Cugat han celebrat aquest dissabte els cinc anys del referèndum de l'1-O amb un esmorzar popular i actuacions musicals. 200 persones s'han sumat a la iniciativa que s'ha realitzat a la plaça de l'1 d'Octubre i on tres catalans d'origen estranger han llegit les declaracions d'independència dels seus estats: Bolívia, Polònia i els Estats Units, com a exemples de camins a seguir. ANC, Òmnium, ADIC i el Consell Local per la República, organitzadors de la jornada, s'han mostrat crítics amb la majoria dels líders polítics del país que consideren no escolten el poble. Amb tot, l'esperança perquè Catalunya esdevingui independent no la perden i expliquen que continuaran amb el mateix esforç per aconseguir-ho.

"Avui el que celebrem és que la gent hi som, ho fem, hi tornem i no ens cansem" ha dit el president d'Òmnium Cultural a Sant Cugat, Jaume Angerri, en declaracions a Cugat Mèdia. L'independentista considera que qui "potser s'ha cansat són alguns líders" que creu que no estan a l'alçada "de les esperances de la gent". Tot i així s'ha mostrat convençut que Catalunya serà independent i és per això que aquest 5è aniversari el vol viure com una festa, tot i el moment polític que viu actualment el país, amb el recent cessament del vicepresident del govern, el santcugatenc Jordi Puigneró.

Amb el mateix anhel viu aquest aniversari el president de l'ANC a Sant Cugat, Artur Royo, que considera que fa cinc anys "ens vam quedar a mitges perquè els polítics van fer un pas enrere". Royo aposta per "seguir lluitant" sense posar dates sobre la taula. "Esperança en tinc sempre, no en els polítics, però sí en el poble" ha conclòs el representant local de l'Assemblea.

Les 200 persones que s'han sumat a l'acte de l'esmorzar popular a la plaça de l'U d'Octubre han sentit com tres catalans originaris d'altres països han llegit les declaracions d'independència dels seus estats. Una dona dels Estats Units, i dos homes de Bolívia i Polònia han explicat el procés com a exemple per a Catalunya. Jurek Podlewski, català nascut a Polònia, ha explicat a Cugat Mèdia que "la consciència del poble català és la mateixa" després d'aquests cinc anys, però considera que "ara té més experiència i sap amb qui pot comptar i amb qui no". Podlewski creu que "el desig d'independència és encara més fort després de la repressió que hi ha hagut" i "l'única via per viure en pau".

Representats i regidors de Junts per Sant Cugat, encapçalats pel portaveu municipal, Josep Maria Vallès, han estat presents a l'acte. També s'hi ha sumat l'exregidor d'Unió a l'Ajuntament i alcaldable de Primàries Sant Cugat l'any 2019, Joan Recasens.








Jaume Angerri

Avui en el fons el que celebrem és que la gent hi som, i la gent ho fem, i la gent hi tornem i no ens cansem. Qui s'ha de preguntar si hi són o si s'han cansat potser són alguns líders, i ho dic amb aquesta cruesa, perquè les esperances de la gent estaven dipositades en ser un país lliure.

Jurek Podlewski

La consciència del poble català és la mateixa amb més experiència. Ja sabem amb qui podem comptar i amb qui no. El desig d'independència és encara més fort després de la repressió que hi ha hagut, crec que l'única via per poder viure en pau i bé és la independència.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.