Si tens una cita a Mútua Terrassa, l'entitat et proposa el trajecte més sostenible

L'entitat planta cara a la contaminació amb un pla d'acció climàtica


  • Comparteix:

Mútua Terrassa ha presentat aquest dimecres aquesta iniciativa / Foto: Cugat Mèdia

Mútua Terrassa ha presentat aquest dimecres aquesta iniciativa / Foto: Cugat Mèdia

Els pacients de Mútua Terrassa ja poden saber quina és la manera més sostenible d'arribar fins a les seves cites mèdiques. L'entitat ha incorporat als missatges de recordatori de les consultes i proves diagnòstiques recomanacions de mobilitat sostenible per arribar-hi des de cadascun dels centres d'atenció primària, inclosos els tres de Sant Cugat. La iniciativa s'emmarca dins el pla d'acció climàtica de Mútua Terrassa, que busca contribuir a la disminució de les emissions contaminants i la reducció de l'impacte del canvi climàtic. Un compromís que l'entitat entoma amb les xifres a la mà: el sector sanitari és un dels més contaminants del món. Segons els càlculs certificats de la petjada de carboni de l'entitat, cada professional de Mútua Terrassa deixa 4,7 tones de CO2 a l'any.

Una de les línies a les quals vol incidir Mútua Terrassa és en el foment de la mobilitat sostenible. I és que les visites a Mútua Terrassa són un dels principals generadors de mobilitat al centre de la cocapital vallesana. A més, la meitat ho fan en cotxe privat, mentre que el 24% opta pel transport públic, el 23% a peu, el 2% en taxi, l'1% en ambulància i l'altre 1% en bicicleta o vehicles de mobilitat personal.

Tipus de mobilitat fins a Mútua Terrassa

Tipus de mobilitat fins a Mútua Terrassa / Foto: Mútua Terrassa


En el cas dels usuaris santcugatencs, el 45% opta pel vehicle privat, mentre que el 49% ho fa en transport públic, el 2% en taxi i el 2% en ambulància.

Tipus de mobilitat per poblacions

Tipus de mobilitat per poblacions / Foto: Mútua Terrassa


Davant aquestes xifres, Mútua Terrassa ha decidit recomanar opcions sostenibles per arribar a les instal·lacions. Des d'aquest juny, els missatges de citació als pacients incorporen els recorreguts més sostenibles des del CAP de referència fins a Mútua Terrassa. A més, es completa amb informació sobre el temps del recorregut i l'estalvi en partícules contaminants, així com econòmic. També s'adjunta l'accés a l'aplicació de l'ATM per consultar el recorregut des de l'origen que triï l'usuari.

Des de la seva posada en marxa, més de 9.000 persones ja han descarregat aquestes propostes per a una mobilitat més sostenible.

A més, l'entitat instal·larà aparcaments per a bicicletes a tots els CAP que gestiona, així com estacionaments per als vehicles de micromobilitat a les instal·lacions centrals.

Primer de tot, no ser nocius

Aquesta és una de les diferents accions que preveu Mútua Terrassa per fomentar la seva sostenibilitat. De fet, la corporació està adherida als acords amb la Generalitat per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. I és que el sector de la salut és un dels responsables principals de la crisi climàtica. Es calcula que tot el sector mundial sumat seria el cinquè emissor més gran del planeta per darrere de la Xina, els Estats Units, l'Índia i Rússia.

Mútua Terrassa ha parametritzat la petjada de carboni de tota la seva activitat i l'impacte correspon a 4,7 tones de CO2 equivalent per professional a l'any.

"Salut i medi ambient són indissociables. Una entitat que vetlla per la salut no pot ser causant directament o indirecta dels elements que acabaran afectant la salut de la gent", ha afirmat el director del Compromís Verd de Mútua Terrassa, Josep Rull.

Imatge del vestíbul de Mútua Terrassa

Imatge del vestíbul de Mútua Terrassa / Foto: Cugat Mèdia


Un pla amb quatre pilars

Amb aquest objectiu, Mútua Terrassa compta amb una estratègia ambiental que es desenvolupa en un pla d'acció climàtica que compta amb quatre pilars: la transició energètica, l'economia circular, la mobilitat sostenible i la recerca. Eixos que ja s'estan aplicant a tota l'organització.

Així, al foment de la mobilitat sostenible, se sumen accions com una millor gestió dels residus gràcies a la recollida selectiva, l'eliminació de les ampolles de plàstic, la reducció de l'ús del paper i la utilització de productes quirúrgics reutilitzables amb els quals estalvia 160.000 quilos de residus.

De cara al 2023, la intenció és incidir en la transició energètica, especialment a través d'instal·lacions fotovoltaiques i la contractació d'energia d'autoconsum.

En tot plegat, Mútua Terrassa vol comptar amb la complicitat tant de la ciutadania com dels mateixos professionals a través de la conscienciació, ja que, com ha apuntat Rull, "la millor manera de vetllar per la salut és no contaminar".


Josep Rull

Salut i medi ambient són indissociables. Una entitat que vetlla per la salut no pot ser causant directament o indirecta dels elements que acabaran afectant la salut de la gent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.