Per la seva banda, César Galarza, del poble indígena nasa, també coneix el conflicte de prop. L'any 2005 va haver de marxar de casa seva arran de l'assassinat de la seva àvia, que era una líder de la comunitat nasa. Uns anys després, el 2021, va tornar a esquivar la mort. Mentre caminava amb una col·lega, van patir un atac en el qual ella va morir i ell va quedar ferit de tres impactes de bala. En aquell moment ja era el company d'Arias i aquesta estava embarassada de Libertad, la membre més jove d'aquesta família d'activistes. "Tot aquell que ajuda en els processos de la comunitat o lluita per la seva defensa, és assenyalat, perseguit o assassinat, i jo no en soc l'excepció", reflexiona Galarza.
Respecte a la seva tornada a Colòmbia, d'aquí a tres mesos, tots dos es mostren inquiets. "Segurament en un primer moment no tornarem al Cauca, perquè és una de les regions que més present té el conflicte", comenta Galarza. Arias, que de moment prefereix intentar viure el present, considera que "ara mateix és important continuar lluitant, però també necessitem blindar-nos, protegir-nos com a família, perquè ja hem estat molt castigats".
Katherin Arias
L'eina que hem utilitzat és la memòria, una cosa que no ens poden arravatar.
César Galarza
Qualsevol que lluiti pels drets de la comunitat, és assassinat, assenyalat, perseguit, i jo no en soc l'excepció.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.