Katherin Arias (activista): 'Volem seguir lluitant, però també necessitem protegir-nos'

Arias, Galarza i els seus dos fills fa tres mesos que són a Sant Cugat, dins del Programa Català de Protecció de Defensors dels Drets Humans


Temes relacionats

Sant Cugat acull una família d'activistes de la comunitat indígena nasa ( 5/abr/22)


  • Comparteix:

Katherin Arias, César Galarza i els seus fills, Sua i Libertad, fa tres mesos que són a Sant Cugat a través del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans. Hi van arribar buscant la pau, ja que al seu país d'origen, Colòmbia, la seva condició d'activistes els obliga a viure sota amenaça de mort. Aquí hi han vingut amb el ferm objectiu de 'seguir denunciant, a escala internacional, tot el que passa a Colòmbia'.

Una de les formes que han trobat de fer-ho és explicant la seva història. Per un costat, Arias va viure l'assassinat en mans dels paramilitars del seu antic company, el pare de Sua, quan la criatura tenia dos anys i ella 21. De seguida es va adonar que no es faria justícia i es va unir al Movimento de Víctimas, una organització que lluita per la justícia de les víctimes de crims d'estat. Per reivindicar la injustícia, Arias i Sua han utilitzat l'eina de la memòria "una cosa que no ens poden arravatar", així com la música. "Jo amb el piano i César amb la veu, toquem cançons d'incidència política, per fer memòria i mantenir els records", explica Sua.

Per la seva banda, César Galarza, del poble indígena nasa, també coneix el conflicte de prop. L'any 2005 va haver de marxar de casa seva arran de l'assassinat de la seva àvia, que era una líder de la comunitat nasa. Uns anys després, el 2021, va tornar a esquivar la mort. Mentre caminava amb una col·lega, van patir un atac en el qual ella va morir i ell va quedar ferit de tres impactes de bala. En aquell moment ja era el company d'Arias i aquesta estava embarassada de Libertad, la membre més jove d'aquesta família d'activistes. "Tot aquell que ajuda en els processos de la comunitat o lluita per la seva defensa, és assenyalat, perseguit o assassinat, i jo no en soc l'excepció", reflexiona Galarza.

Respecte a la seva tornada a Colòmbia, d'aquí a tres mesos, tots dos es mostren inquiets. "Segurament en un primer moment no tornarem al Cauca, perquè és una de les regions que més present té el conflicte", comenta Galarza. Arias, que de moment prefereix intentar viure el present, considera que "ara mateix és important continuar lluitant, però també necessitem blindar-nos, protegir-nos com a família, perquè ja hem estat molt castigats".




Katherin Arias

L'eina que hem utilitzat és la memòria, una cosa que no ens poden arravatar.

César Galarza

Qualsevol que lluiti pels drets de la comunitat, és assassinat, assenyalat, perseguit, i jo no en soc l'excepció.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.