Núria Gibert: 'L'Oficina de Drets Energètics està a punt'

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat desgrana a Cugat Mèdia les polítiques per fer front a les emergències socials


Temes relacionats

Un 15% de la població de Sant Cugat viu en situació de pobresa (21/jul/21)

Un procés participatiu decidirà com serà la segona residència pública per a gent gran de Sant Cugat (22/gen/21)

Augmenten un 75% els usuaris de Serveis Socials a Sant Cugat des de l'inici de la crisi de la Covid-19 (22/mai/20)


  • Comparteix:

Sant Cugat tindrà una Oficina d'Assessorament de Drets Energètics. Aquest nou servei està 'a punt' i vol donar resposta a la situació d'increment de preus i de crisi que s'ha agreujat amb la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la inflació. Ho ha avançat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, en una entrevista a Cugat Mèdia a la qual ha abordat tot allò que està fent l'Ajuntament per fer front a l'emergència habitacional, l'increment de la vulnerabilitat i les situacions de risc d'exclusió. Com ha defensat Gibert, no es tracta només de 'posar totxanes', sinó d'obrir altres vies per evitar que la gent arribi a trobar-se en aquestes situacions. És el cas dels projectes de llars compartides, 'housing first', un servei de canguratge públic i la creació d'una cooperativa centrada en les cures.



Els serveis socials de l'Ajuntament atenen un 20% de la població. I és que les dades indiquen que un 15% de la població santcugatenca es troba en situació de pobresa i prop de la meitat tenen dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. Gibert adverteix que la situació segurament s'agreuja amb els efectes derivats de la crisi a Ucraïna i la inflació i, a més, s'allargarà en el temps.

Per fer-hi front, l'Ajuntament planteja dues vies: incrementar el pressupost allà on calgui i obrir altres línies per fer front a les emergències, no només en el moment sinó també abans. És el cas, ha concretat Gibert, de l'emergència habitacional. A més de la setantena d'habitatges socials i les modificacions de planejament que s'han fet per facilitar la construcció de noves promocions, entre d'altres, Gibert ha explicat que el consistori ja té en marxa una prova pilot del projecte de 'housing first' per a persones sense llar i el de llars compartides. De moment, amb dones de més de 55 anys amb dificultats per accedir a un habitatge i, aviat, se n'activarà un per a homes.

Iniciatives que se sumen a la posada en marxa de l'Oficina d'Assessorament de Drets Energètics, un compromís aprovat pel ple que ara es fa realitat. "És una responsabilitat no només donar ajuts, perquè estem en un mercat molt desregularitzat i molt ferotge", ha afirmat Gibert, qui ha explicat que a la futura oficina es podrà tramitar un ajut, però també tindrà un assessor tècnic amb qui abordar aspectes com detectar les fugues energètiques de l'immoble, valorar si són adequats i revisar la factura. Funcionarà com a "finestreta única" i s'ubicarà al mateix espai de l'Oficina Sostenible, a la plaça de Barcelona.

Per tot plegat, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat assegura sentir-se satisfeta amb les polítiques d'habitatge que està impulsant l'equip de govern, ja que s'ha fet un gran "esforç", però insta a "no ser autocomplaent", ja que "s'ha de ser ambiciós i encara hi ha molt camí per recórrer". Un camí en el qual no descarta poder aplicar sancions en compliment de les lleis actuals per vulneració dels drets.

Cures
L'emergència habitacional no és l'únic front de la responsable de Drets Socials. L'equip de Gibert té la mirada posada en les cures -a vegades vinculades a la precarietat- i la tinenta d'alcaldia ha avançat dos projectes en aquesta matèria.

D'una banda, l'Ajuntament impulsarà una cooperativa de cures que aglutini usuaris i professionals d'aquest sector. De moment, ja s'ha encarregat la feina d'exploració amb els agents implicats a una persona externa i la intenció és començar primer com a cooperativa de consum -els usuaris- i ampliar-ho amb els professionals.

D'altra banda, el consistori també vol implementar un servei de canguratge públic i gratuït. Finançat a través del programa TempsxCures de la Generalitat amb més de 300.000 euros, el servei s'oferirà de manera puntual i tindrà un espai físic propi.

Segona residència per a la Gent Gran
Precisament en aquest àmbit, també avança la segona residència pública per a la Gent Gran de Sant Cugat, una històrica reivindicació del municipi. Gibert ha constatat la necessitat d'aquest equipament davant les llistes d'espera per a les places públiques i els centres de dia. És per això que la tinenta d'alcaldia reclama que es concertin més places de les residències privades, que tenen capacitat, i que l'Ajuntament avançarà la construcció de la segona residència.

Sant Cugat compta ja amb el sòl per aquest equipament reservat i té capacitat financera per desenvolupar-lo, ha recordat Gibert, qui ha explicat que ara, després d'alguns canvis i de provar diferents opcions, s'inicia un procés participatiu per decidir tant sobre l'edifici com sobre la gestió d'aquest equipament.




Núria Gibert

És una responsabilitat no només donar ajuts perquè és un mercat molt desregularitzat i és molt ferotge. Aquesta oficina està a punt i la idea és que es pugui tramitar un ajut però també hi hagi un assessor tècnic.

Núria Gibert

Crec que no s'ha de fer autocomplaent, que s'ha de ser ambiciós i tenim molt de camí a recórrer per protegir la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.