El professor afirma que la pujada del preu de l'electricitat s'ha anat donant en l'últim any, però la invasió russa ha disparat aquest encariment. De fet, el preu de la llum s'ha multiplicat per 11 en un any. El març del 2021, el megawatt/hora es paga a menys de 40 euros i, aquest mes de març, ha assolit màxims històrics, superant els 540 euros. Roca assegura que el govern espanyol "fa mesos" que planteja canvis en el funcionament del sistema a la Unió Europea (UE), però, fins ara, la UE "s'havia negat totalment a reformar-lo". Aquest dimecres, Pedro Sánchez anunciava que vol garantir una rebaixa en els preus de la gasolina, la llum i el gas a finals de març. En concret, el dia 29, quan el Consell de Ministres aprovi un pla de resposta per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la guerra a Ucraïna. Mentrestant, s'ha demanat a les famílies que baixin la calefacció i que agafin menys el cotxe. "Són bons consells, però no canvia les coses", assegura Jordi Roca.
L'escalada del preu de la llum no només afecta les llars, si nó que amenaça directament petites i mitjanes empreses. De fet, segons una enquesta publicada a principis de març per la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, aquests preus desorbitats poden afectar 320.000 llocs de treball a Catalunya. Jordi Roca afegeix que, aquesta situació, "tindrà efectes importants sobre l'ocupació i sobre la inflació". És més, el professor de la UB conclou que "estem en una crisi", però que encara és "molt difícil preveure" els efectes que això pot tenir.
Augmenten les queixes a l'Oficina d'Atenció al Consumidor de Sant Cugat
La pujada del preu de la llum s'ha vist reflectit a les factures de la gent. És en el moment en què es rep la factura que es pren consciència de com afecta, realment, aquests preus desorbitats. La tècnica de l'Oficina d'Atenció al Consumidor (OAC) de l'Ajuntament de Sant Cugat, Mercè Àlvarez, explica a Cugat Mèdia que, tot i que "sempre reben moltes reclamacions" relacionades amb l'electricitat, últimament, "les consultes han pujat". La seva feina és mirar les factures i comprovar si hi ha algun error.El consell d'Àlvarez és tenir en compte que, quan mirem la factura, "no ens hem de fixar només en l'import", sinó en altres aspectes com el consum. Les visites que reben a l'OAC "marxen més enfadats" del que hi van, ja que acaben veient que no hi ha cap error en la factura, sinó que el que ha passat és que ha apujat el preu de les tarifes de la llum.
La tècnica de l'OAC també recomana comprovar si es pot sol·licitar el Bo Social, una mesura per lluitar contra la pobresa energètica.
Jordi Roca
Això fa anys que s'està demanant. El govern espanyol fa mesos que ho planteja a la UE. Fins ara, la UE s'havia negat totalment a reformar aquest sistema, el qual dona beneficis extraordinaris per a energies nuclears i hidroelèctriques perquè si el gas es ven més car, acaben cobrant més.
Mercè Àlvarez
Sí que hi ha hagut més queixes, però poques acaben sent reclamacions perquè acabem detectant que tots els conceptes de la factura es tan bé i és la tarifa el que ha augmentat.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.