El Banc de Sang i Teixits necessita assolir 10.000 donacions abans del 15 de gener

Fins al 15 de gener té lloc la Marató de Donants de Catalunya als hospitals i en les campanyes organitzades


  • Comparteix:

La Marató de Donants de Sang s'allarga fins al 15 de gener / Foto: Cugat Mèdia

La Marató de Donants de Sang s'allarga fins al 15 de gener / Foto: Cugat Mèdia

La Marató de Donants de Sang de Catalunya està en marxa des de divendres passat, impulsada pel Banc de Sang i Teixits. Una iniciativa que acaba el 15 de gener i que es duu a terme als principals hospitals i a les diferents campanyes organitzades per tot Catalunya. Abans de començar la marató, les reserves de sang estaven molt per sota del normal: només n'hi havia per a cinc dies, quan el més habitual és tenir-ne per a 10. El director assistencial del Banc de Sang i Teixits, Enric Contreras, ha especificat que esperen assolir les 10.000 donacions. A més, la iniciativa d'enguany té com a segon objectiu incrementar el nombre de nous donants. Contreras ha recordat que, per donar sang, cal demanar cita prèvia en aquest enllaç.

ESCOLTA-HO

Els únics requisits per poder ser donant de sang és tenir entre 18 i 70 anys i un pes superior als 50 quilograms. En cas de les dones, no poden estar embarassades. Sota el lema 'Suma't a la Generació Donant', la marató d'enguany s'engega amb un doble objectiu. D'una banda, incrementar les reserves de sang perquè, actualment, les xifres a Catalunya estan "per sota del que seria desitjable", com ha detallat Enric Contreras. D'altra banda, busquen arribar a totes aquelles persones que no han donat mai perquè ho facin per primera vegada durant la Marató. Tot i la pandèmia, Contreras ha assegurat que la població "està responent bé". De fet, durant els dos primers dies de la campanya, el 24% de donacions es van fer per part de donants nous.

Com en moltes altres coses, la pandèmia "ha afectat molt a la donació de sang"; sobretot, ha reduït fins a gairebé un 50% els nous donants. El director assistencial del Banc de Sang ha especificat que, tot i que hi ha hagut una "afectació global", també hi ha hagut "afectacions per onades". Ara, amb la sisena onada i l'escalada de contagis, s'han trobat amb un gran nombre d'anul·lacions de cites per donar sang. A més, aquesta situació ha tingut lloc durant "la pitjor època", Nadal.

Contreras també ha remarcat que la donació és un fet "que requereix relleu generacional i necessites que algú t'agafi el relleu". Davant d'això, fan una crida a la població jove a fer-se donant. Per integrar-los a aquest circuit, el Banc de Sang compta amb el suport d'influencers com Long Li Xue, Berta Aroca o Rustem, que donaran sang per primera vegada i faran difusió de la campanya a través de les seves xarxes socials.

Aquest 2021 ha estat un "any estrany", ha conclòs Contreras, ja que el Banc de Sang ha acabat amb les "reserves baixes", però si es compara amb l'any anterior, s'ha arribat a rebre 13.000 donacions més. Pel que fa al 2022 ja tenen "programades les donacions que preveuen que seran necessàries". Una xifra que incrementa respecte al 2021. Durant aquest any, Catalunya necessitarà 260.000 donacions de sang.




Enric Contreras

La donació de sang és un fet que requereix un relleu generacional perquè a partir dels 70 anys no pots donar sang. És important que gent jove s'incorpori a la donació de sang. En aquesta Marató fem una crida perquè la gent s'incorpori a la Generació D, de donant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.