Vuit consells per celebrar un Nadal més sostenible

Evitar el malbaratament alimentari, regular els termòstats i utilitzar embolcalls reciclats són algunes de les recomanacions


  • Comparteix:

Embolcalls sostenibles / Foto: Pixabay

Embolcalls sostenibles / Foto: Pixabay

Les festes de Nadal són una data assenyalada del calendari; dies d'alegria, de solidaritat i de celebració amb la família i amb els amics. Cada vegada més, però, Nadal s'ha convertit també en un temps de consum, no sempre ben controlat. L'adquisició de menjar i beure, la compra de regals per Nadal o Reis, l'augment de la mobilitat a causa dels desplaçaments als comerços o a casa dels familiars, l'increment de la despesa energètica en il·luminació i la utilització d'elements ornamentals naturals, com ara els avets i la molsa, són, totes elles, algunes de les situacions que ens poden fer oblidar el respecte pel medi ambient. Ara bé, les aportacions de cadascú són imprescindibles per a la protecció del medi ambient: pensar globalment i actuar localment. Quins petits gestos es poden fer per celebrar entre tots un Nadal més sostenible i solidari? Cugat Mèdia en parla amb la tècnica del Servei de Neteja, Recollida i Prevenció de Residus de l'Ajuntament de Sant Cugat Imma Casajoana i amb la membre d'Escoles per a la Sostenibilitat de Sant Cugat Amanda de Luis.

ESCOLTA-HO


1. Àpats sostenibles
Si una cosa és típica de Nadal, és reunir-se amb la família per fer dinars i sopars. No cal renunciar a res d'això per ser sostenible, només adaptar-ho. Per exemple, comprar la quantitat justa de menjar per així evitar el malbaratament alimentari, comprar productes frescos, de comerç i producció local i justa i que evitin els embolcalls innecessaris. També evitar l'ús de vaixelles de plàstic d'un sol ús, ja que encara que siguin molt còmodes, són residus difícils de tractar.

Àpats sostenibles
Cuinar amb aliments de proximitat / Foto: Pixabay

2. Reciclatge
Amb tots els regals, àpats i compres, la generació de residus creix en èpoques nadalenques i és molt essencial reciclar bé tots aquests residus. Reciclar l'arbre de Nadal en punts específics, en cas que no es vulgui plantar, reciclar el paper i el cartró dels embolcalls dels regals i totes les ampolles de vidre, en són bons exemples. Si s'aprofita per fer neteja de trastos vells, és recomanable portar-los a la deixalleria. També es poden aprofitar alguns d'aquests materials reciclats per fer guarniments de Nadal, així també s'evita l'ús de decoracions fetes amb plàstic.

3. Cuidar la natura
Els avets, el galzeran, la molsa i el grèvol, entre d'altres, són tradicionals de les festes nadalenques, però, amb l'objectiu de protegir els ecosistemes, s'haurien de modificar els costums d'utilitzar aquestes espècies per a la decoració. Per exemple, en comptes de molsa, es poden fer servir altres materials com fulles seques, sorra i serradures. A l'hora d'adquirir arbres de Nadal és recomanable fer-ho en vivers i plantacions controlats. Si és possible, millor prioritzar la compra d'espècies mediterrànies, en comptes d'avets, ja que els avets no s'adapten al clima, necessiten molta aigua i és molt probable que morin un cop acabades les festes.

Cuidar la natura
No arrencar molsa del bosc, millor utilitzar altres materials / Foto: Pixabay

4. Regals
Un arbre ple de regals als peus del tronc és una imatge bastant característica de Nadal. Els regals sempre han estat de caràcter material i potser és el moment de canviar-ho, o almenys, agafar una mica de consciència. Regalar experiències, com anar al teatre o a un concert, és una molt bona opció. És important tenir en compte d'on provenen els regals que es fan. Millor que siguin productes locals i evitar les grans superfícies. Una característica rellevant dels regals és que siguin útils, ja que moltes vegades si no ho són, acaben amagats dins d'un armari sense fer servei. Els materials de què estan fets també és un detall a tenir en compte. Normalment, les joguines són d'origen industrial i els materials usats són molt poc recomanables des d'un punt de vista mediambiental. Una bona opció és comprar joguines fetes amb materials naturals i de productes locals. Fer regals solidaris, com col·laborar en una ONG, pot ser una opció que garanteix aquest intercanvi de regals entre amics i família alhora que protegeix el medi ambient i la solidaritat entre diverses cultures.

No regalar ni comprar animals
Un animal no és una joguina i, si de veritat es vol incorporar un pelut a la família, millor adoptar. Hi ha un munt d'animals esperant una nova família a les protectores.

5. Embolcalls dels regals
Segons la WWF (World Wide Fund for Nature) cada any desapareixen entre 74.000 i 93.000 quilòmetres quadrats de selves i boscos a tot el món per la tala indiscriminada d'arbres per a la producció de fusta i paper. Alerten que de cada arbre es produeixen només 717 papers de regal. A més, el cost mediambiental de la seva producció és altíssim per l'ús de tintes i pigments. A causa d'alguns d'aquests materials, aquest paper de regal després no es pot reciclar. La millor alternativa al paper de regal és usar paper Kraft, que es pot reciclar i no està tractat, o el paper de diari. S'ha de ser conscient que el paper de regal només compleix una funció estètica.

6. Mobilitat
Les setmanes nadalenques comporten una gran quantitat de desplaçaments. Una bona opció per fer tots aquests desplaçaments més sostenibles és fer servir el transport públic o la bicicleta, en comptes del cotxe, o anar a peu. Pensar les compres amb temps evitarà els desplaçaments d'últim moment per coses que se'ns han oblidat. També una bona opció és compartir transport entre uns quants, així, en comptes de mobilitzar quatre cotxes, només se n'utilitza un.

Mobilitat sostenible
Optar per la mobilitat sostenible / Foto: Pixabay

7. Energia
Un dels impactes més grans de les festes de Nadal és el gran consum energètic que es produeix a causa de la il·luminació i la calefacció. Estalviar energia és un punt clau per poder tenir un Nadal més sostenible. Regular els termòstats a temperatures moderades, substituir bombetes clàssiques per les de baix consum, usar piles recarregables en les joguines i els aparells electrònics i adquirir electrodomèstics d'alta eficiència energètica, són algunes de les accions que es poden fer per augmentar l'estalvi energètic aquestes festes.

8. Felicitacions electròniques
Nadal també és temps de felicitacions, i que millor que aprofitar l'època digital per fer felicitacions electròniques i evitar l'ús de paper innecessari. Hi ha moltes pàgines molt fàcils d'utilitzar que ofereixen moltes opcions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.