Són millors les pantalles grans que les petites per a la vista dels infants?

L'oftalmòloga pediàtrica Marta Bové ens dona alguns consells perquè les criatures no facin malbé la seva vista


  • Comparteix:

Nens mirant contingut en una tauleta / Foto: Pixabay @Victoria_Borodinova

Nens mirant contingut en una tauleta / Foto: Pixabay @Victoria_Borodinova

Actualment vivim envoltats de pantalles. La constant digitalització del món en què vivim fa molt difícil que puguem viure allunyats d'un telèfon mòbil, una tauleta o un ordinador. A la nostra feina utilitzem aquestes eines constantment, però també en el nostre temps lliure, el que fa difícil distingir quan en fem un bon ús i quan no. Els adults podem fer aquesta distinció, però els nens no. On els hem de posar el límit? D'aquest tema Cugat Mèdia n'ha parlat amb Marta Bové, doctora i oftalmòloga pediàtrica a l'Hospital Universitari Mútua Terrassa.

ESCOLTA-HO

El primer que ha destacat Bové és que els nens menors de 2 anys "no facin ús de pantalles" o en facin "el mínim possible". Pel que fa a infants que passen d'aquesta edat, recomana que a les hores d'esbarjo els nens dediquin el temps d'oci a "fer esport o fer activitats extraescolars a l'aire lliure", però si s'han de fer servir moltes hores ens explica que són millor "les pantalles grans que les petites" i amb "una distància" per a la vista dels més petits. Concretament, millor utilitzar "la televisió que l'ordinador", "l'ordinador que l'iPad" i "l'iPad que el telèfon".

Tot i així, la doctora Bové assenyala que no hi ha un nombre d'hores específic al dia que sigui bo per preservar la salut ocular dels infants, sinó que és partidària de l'ús de la regla del "20/20/20". Consisteix en què cada 20 minuts s'aconsella que durant 20 segons s'hagi de mirar a 20 peus de distància, que equivalen a cinc metres. Aquesta regla ajuda a que l'infant no s'exposi durant moltes hores seguides al costat d'una pantalla i vagi fent descansos.

El problema d'estar moltes hores seguides mirant una pantalla és "el sobreesforç que fa el nostre ull" i "que a llarg termini desemboca en un augment de la miopia", exposa Bové. A més, el fet d'enfocar de prop durant moltes hores pot portar a què els nens "desenvolupin fatiga visual" i fins i tot mal de cap. També destaca que els ulls parpellegen menys, el que provoca sequetat ocular, que en ocasions pot arribar a ser molesta per als nens.

La doctora ha destacat que hi ha nens miops que durant la pandèmia les seves diòptries "han augmentat" com a conseqüència de l'ús de pantalles durant el confinament i que la miopia infantil és un fenomen que ha anat en augment aquests últims anys.


Marta Bové

El que està augmentant és la miopia, el fet de fer servir durant més hores seguides la pantalla. Hi ha nens que eren miops i durant la pandèmia hi ha hagut un increment important de les dioptries i això fa que cada vegada hi hagi més nens miops.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.