El canvi climàtic provocarà un augment de la població de mosquits?

Cugat Mèdia aborda els efectes del canvi climàtic en els mosquits, en el Dia Mundial d'aquest insecte


  • Comparteix:

Mosquit tigre / Foto: James Gathany (CC)

Mosquit tigre / Foto: James Gathany (CC)

El 20 d'agost es commemora el Dia Mundial del Mosquit per recordar el descobriment del metge indi Ronald Ross el 1897 sobre el vincle entre aquest insecte i la transmissió de la malària. De fet, les malalties transmeses per mosquits podrien ser una amenaça per a 1.000 milions de persones més que a dia d'avui. Així de contundent es mostra un estudi publicat a la revista 'PLOS Neglected Tropical Diseases' el 2019 que determina que l'augment de temperatura a causa del canvi climàtic crearà condicions més favorables perquè els mosquits que les transmeten s'expandeixin per regions on ara no representen un perill. Per saber com afecten aquestes previsions a la nostra ciutat, Cugat Mèdia ha parlat amb Aitana Oltra, llicenciada en Medi Ambient i cofundadora de Mosquito Alert i Isis Sanpera i Alex Richter-Boix, doctors en Biologia i tècnics de Mosquito Alert.

ESCOLTA-HO

"Tots els models indiquen que amb el canvi climàtic els mosquits s'estendran a latituds més altes", explica Richter-Boix. Ara bé, el que no està tan clar és com afectarà territoris com el nostre. Les altes temperatures són favorables a l'aparició d'aquests insectes, però també necessiten aigua. "Els models de canvi climàtic prediuen que les regions mediterrànies patiran estrès hídric, hi plourà menys" comenta el doctor en Biologia, i això no va bé per als mosquits, que necessiten aigua.

De fet, aquesta situació és la que s'està vivint aquest any a Sant Cugat, un estiu amb temperatures altes i amb poca precipitació. "De moment tenim molt pocs mosquits tigre en comparació amb l'any passat, que va ser més plujós i n'hi va haver moltíssims" recorda Richter-Boix. Més enllà del mosquit autòcton i del mosquit tigre, el canvi climàtic pot propiciar l'aparició del mosquit de la febre groga, assegura. "Fa un segle aquest mosquit ja era al mediterrani i va desaparèixer. Aquest mosquit és més tropical que el mosquit tigre i, per tant, si hi ha un ambient més càlid, si arriba és més fàcil que s'estableixi" explica el biòleg. Més enllà del canvi climàtic, la globalització i la mobilitat constant fa que sigui més fàcil que arribin aquest tipus d'insectes, sobretot en zones portuàries.

Precisament, la col·laboració ciutadana és fonamental per detectar noves espècies de mosquits i amb això treballa Mosquito Alert. La col·laboració "és clau per tenir dades d'arreu del món", explica Aitana Oltra, cofundadora d'aquesta plataforma de ciència ciutadana. "En països del nord i del centre d'Europa com Alemanya i Holanda és molt important perquè podrem veure els efectes el canvi climàtic", assegura.

L'arribada del mosquit tigre a Sant Cugat el 2004 va marcar un punt d'inflexió en la relació amb aquests insectes, sobretot perquè a diferència del mosquit autòcton té hàbits diürns. Tot i que fa anys que entitats com Mosquito Alert i les administracions fan pedagogia per reduir la presència d'aquest insecte al nostre entorn, la doctora en Biologia experta en mosquits, Isis Sanpera, ha recordat que cal evitar les acumulacions d'aigua, encara que siguin petites, com en pots o en objecte amb orificis que tinguem al pati, per exemple. "Amb aquesta petita quantitat ja en té prou per pondre-hi els ous i desenvolupar-se", explica, i afegeix que "un cop s'han reproduït és molt difícil disseminar-los, per tant, el millor és eliminar els focus de cria". "Al mosquit, ni aigua", sentencia.

Compromís amb el planeta

Cugat Mèdia té un espai dedicat al Medi Ambient per abordar diversos temes relacionats amb l'emergència climàtica, el reciclatge i la sostenibilitat, entre d'altres, amb la voluntat de posar sobre la taula els reptes que tenim per davant, avui i ara, amb el nostre planeta. Ho fem de la mà d'experts que ens ajuden a fer una radiografia de la situació. Ho trobaràs al 91.5 FM, al web i també en format podcast, per escoltar-ho quan vulguis i des d'on vulguis.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.