Comencen cinc dies de Festa Major, encara amb restriccions

La mascareta podrà desaparèixer dissabte a l'aire lliure, però els aforaments seran limitats i dels actes més esperats ja no queden entrades

La Festa Major ja se sent a tota la ciutat / Foto: Jordi Garcia (Ajuntament)

Societat

Publicat el 25/jun/21 per Martí González / Albert Solé

El repic de les campanes del Monestir de Sant Cugat marcarà l'inici de la Festa Major d'enguany. Serà aquest divendres a les 19 h, quan també tindrà lloc a la plaça de la Vila una mostra d'entremesos de cultura popular, en substitució del seguici, i el pregó, a càrrec dels joves de la ciutat. Donarà així el tret de sortida a cinc dies de gresca amb un centenar d'activitats gratuïtes repartides per tota la ciutat, però encara sota l'efecte de les restriccions de la pandèmia. La mascareta ja no serà obligatòria en els actes a l'aire lliure a partir de dissabte, però les activitats tindran els aforaments limitats i cal reservar entrada prèvia a través del web de l'Ajuntament o de l'app de la gresca. Tot i així, les ganes de festa ha fet que els actes principals i més esperats, ja hagin esgotat totes les entrades disponibles.


A causa de la pandèmia i per adaptar les activitats a les restriccions, el pressupost d'enguany ha pujat fins als 400.000 euros. No obstant això, hi ha absències destacades: no hi haurà actuació dels Castellers de Sant Cugat ni cercaviles, tampoc fira d'atraccions ni concurs d'arrossos.

Espais

Aquest any la festa estarà més distribuïda que mai, repartida en 13 espais de la ciutat: el parc de Can Vernet, el Celler Modernista, el parc Central, la plaça de l'Om, el parc de Ramon Barnils, el parc de l'Arborètum, la ZEM de la Guinardera, la plaça de l'U d'Octubre i el Monestir. Enguany s'incorporen quatre espais a la gresca: els remodelats Jardins del Vallès, la nova seu de La Unió Santcugatenca, l'escola Joan Maragall (que acollirà la Festa Major Alternativa) i la plaça de Victòria dels Àngels (davant del Teatre-Auditori).

Música

Els concerts dels caps de cartell tindran lloc al parc de l'Arborètum. Oques Grasses estrenarà l'espai amb una actuació el mateix 25 de juny a les 23 h. La Fundación Tony Manero hi actuarà l'endemà, a les 23.30 h. Dilluns, vigília del Dia de Sant Pere, festiu a Sant Cugat, serà el torn de Buhos, a les 23 h. Paral·lelament, el Parc de Can Vernet també acollirà, cada nit, diferents propostes musicals organitzades per l'Oficina Musical La Pua. Per assistir a qualsevol d'aquestes actuacions caldrà reservar prèviament l'entrada, ja que l'aforament és limitat. No estarà permès beure ni menjar al mateix recinte on hi hagi la música en directe.

Cultura popular i tradicional

La cultura popular de Sant Cugat tornarà a prendre el protagonisme que li pertoca. Ara bé, a causa de les restriccions anti-Covid, les cercaviles i els seguicis hauran d'esperar a l'any que ve. De moment, les actuacions seran estàtiques i caldrà reservar entrada per gaudir-les. Així, la mostra dels seguicis festius, que dona el tret de sortida a la festa, serà amb aforament limitat, a les portes de l'edifici consistorial. El mateix 25 de juny, a les 20.30 h, els Diables infantils prendran "foc al virus" amb un espectacle pirotècnic davant del Teatre-Auditori.

Els Caparrots de Sant Cugat aprofitaran la gresca per presentar les seves noves vestimentes, dissabte 26 a les 11 h a la plaça de l'U d'Octubre. Coincidirà amb la 10a trobada de balls i entremesos d'arreu de Catalunya, que comptarà amb agrupacions d'arreu del país. A la tarda, el mateix espai acollirà la mostra de balls de gegants, on el Joan i la Marieta faran d'amfitrions de figures d'altres pobles de Catalunya.

L'esclat de foc dels Diables de Sant Cugat també serà estàtic. Juntament amb els versots, la colla encendrà la nit del dissabte a les 22.30 h, a la plaça de Victòria dels Àngels. L'endemà, a les 9.30 h els Bastoners prendran els carrers, acompanyats de colles d'arreu del país, en una actuació a la plaça de l'U d'Octubre. A les 19 h del mateix dia i al mateix espai, l'Entitat Sardanista tornarà a plaça amb una ballada amb la música de la Cobla Marinada.

Les tradicionals havaneres s'acolliran enguany a la plaça de l'U d'Octubre. Serà el dilluns 28 a les 20 h amb la música d'Els Nois de l'Eixida. I a les 22 h, més, amb l'actuació d'Els Pescadors de l'Escala.

El Dia de Sant Pere, dimarts 29, es farà notar com és tradicional. Ben d'hora, a les 8 h, sonaran les Albades de Sant Pere, amb els grallers i timbalers de la ciutat, que recorreran els carrers de la ciutat. A les 11 h la música tradicional seguirà sonant amb el Concert d'Arrel, als Jardins del Paga-li Joan, a tocar del Monestir. Al mateix espai tindrà lloc la culminació del dia del copatró de Sant Cugat, a les 20 h amb la mostra d'entremesos i la ballada del Paga-li Joan.

Més propostes

Cinema a la fresca, jazz en viu, activitats esportives al carrer i a la Guinardera, la celebració del Dia de l'Orgull, visites guiades als Museus i propostes per a la canalla i per a totes les edats complementen el programa, que culminarà el dia 29 amb dos castells de focs simultanis. Aniran a càrrec de la pirotècnia Tomàs de Benicarló a les 23.15 h i es podran veure des de diferents indrets de la ciutat.

Programa de la Festa Major 2021