Les mascaretes poden desaparèixer de les aules de Primària el curs que ve

Ho estableix un protocol, que inclou mantenir els grups bombolla, però que pot variar segons evolucioni la pandèmia


  • Comparteix:

Interior d'una escola amb totes les criatures amb mascareta / Foto: ACN (Marta Lluvich)

Interior d'una escola amb totes les criatures amb mascareta / Foto: ACN (Marta Lluvich)

El protocol que Educació i Salut han enviat aquest dijous als centres escolars per organitzar el curs vinent obre la porta a retirar la mascareta a Primària en l'inici de curs segons la situació epidemiològica. Tot i això, el text manté ara per ara l'obligatorietat tant a primària com a secundària, però obre la porta a que es pugui relaxar entre els 6 i els 11 anys segons avanci la pandèmia. 'Tenint en compte les previsions i l'experiència publicada en altres països, tot fa pensar que seria el primer col·lectiu dins de l'escola sobre qui podríem relaxar la mesura', ha afirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. D'altra banda, es mantenen els grups bombolla, però es podrien combinar en espais a l'aire lliure, com els patis.

Ramentol ha explicat que l'experiència d'aquest curs demostra que s'han produït menys casos i hi ha hagut menys transmissibilitat a primària. A més, ha apuntat que sí ha tingut un impacte en la docència i en els alumnes. Per això, el document "s'obre a la possibilitat que no siguin necessàries en la represa del curs al setembre", segons ha explicat Ramentol i ja va avançar el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una entrevista a l'ACN, fa unes setmanes.

El document manté l'organització dels centres en grups bombolla perquè és una fórmula que ha donat "molta seguretat a l'hora de garantir la traçabilitat". Tot i això, s'obre la possibilitat que en espais a l'aire lliure, com els patis, es puguin combinar més d'un grup. "Sempre els mateixos, no cada dia un de diferent i sempre amb les màximes mesures de protecció", ha matisat Ramentol.

D'altra banda, es fa molt èmfasi en la importància de la ventilació a les aules.

Acord del govern espanyol amb les comunitats autònomes
El protocol enviat pel Govern arriba després que l'executiu espanyol i les comunitats autònomes hagin acordat aquest dimecres mantenir el curs vinent els reforços educatius que s'han adoptat aquest any, marcat per la pandèmia de la Covid-19. També es mantindran els grups bombolla i les mascaretes, segons el protocol acordat, que és "viu" i que pot variar d'aquí al setembre en funció de l'evolució de la pandèmia. La ministra d'Educació, Isabel Celáa, ha anunciat després de la reunió conjunta de la Conferència Sectorial d'Educació i del Consell Interterritorial de Sanitat que l'eix central del protocol és mantenir i ampliar la presencialitat a les aules, que es vol que arribi a totes les etapes educatives. Es preveu una inversió de 23.400 milions per finançar els recursos extraordinaris.

Aquesta inversió, dividida en 13.400 milions que Hisenda "posa a disposició de les Comunitats" i en 10.000 del pla europeu React (8.000 per a aquest any i 2.000 per al vinent), ha de permetre, entre d'altres, mantenir els 40.000 docents de més que s'ha contractat aquest any de pandèmia, en una aposta de l'executiu estatal i de les comunitats autònomes de "millorar la qualitat de l'educació". Celáa no ha dubtat a qualificar "l'esforç" addicional de "colossal", i ha demanat a les comunitats autònomes que s'hi "corresponsabilitzin".

En detall, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat al costat de Celáa que el protocol que s'ha estipulat inclou diversos paquets de mesures, un de sanitàries que inclou el manteniment de la distància física (tot i que es rebaixa d'1,5 a 1,2 metres) i dels grups estables de convivència, els anomenats grups bombolla.

Un segon paquet de mesures són de tipus personal, i aquí s'inclou la mascareta, el rentat de mans o la vacunació. En aquest sentit, Darias ha recordat que "tres quartes parts" dels docents ha rebut almenys una dosi, i no ha descartat que abans de començar el curs vinent es pugui vaccinar també el col·lectiu de 12 a 16 anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.