Les sentències condemnatòries per violència masclista pugen un 50% en 10 anys al jutjat de Rubí

L'any 2020 hi ha hagut menys denúncies per violència masclista que el 2019, però més trucades a la línia d'atenció


  • Comparteix:

Les denúncies per violència masclista han baixat, però les trucades d'assistència han augmentat / Foto: Adobe Stock

Les denúncies per violència masclista han baixat, però les trucades d'assistència han augmentat / Foto: Adobe Stock

El percentatge de sentències condemnatòries per violència contra les dones ha augmentat 30 punts en una dècada al partit judicial de Rubí, compartit per Sant Cugat, Castellbisbal i Rubí. Així, l'any 2011, menys del 60% de les denúncies que es van presentar van acabar amb la condemna dels denunciats, en contraposició amb el 40% de condemnes absolutòries. En canvi, l'any 2020 el percentatge de condemnes ha crescut un 50%, fins al 88%, i només van ser absolutòries el 12%. Aquestes són algunes de les dades que ha compartit l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental mitjançant l'informe anual 'Dades de Violència contra les Dones del 2020'. Un informe que també mostra que a la comarca, mentre que el 2020 el nombre de denúncies va disminuir respecte a l'any anterior, les trucades a la línia d'atenció a la violència masclista (900 900 120) van passar de 859 trucades el 2019 a 1.269 el 2020.

A banda de les xifres comarcals, Cugat Mèdia també ha tingut accés a altres dades relatives del jutjat de Rubí. Pel que fa al nombre de denúncies, des del 2007, any en què es van començar a comptabilitzar per partits judicials, el 2009 va ser l'any amb menys, 190, i el 2011 el que més amb 369. L'any passat la xifra de denúncies per agressions masclistes va ser de 333.

Quant al tipus de relació que manté la víctima amb el denunciat, en els casos de sol·licitud d'ordre de protecció, en els últims cinc anys hi ha una majoria clara de parelles no casades, en segon lloc, d'exparelles, també sense relació legal. Abans del 2015, en canvi, el nombre de casos denunciats de cònjuges i excònjuges era superior al de parelles no casades.



Segons la consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Míriam Casaramona, "aquestes xifres fan palesa la situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista, que es va veure agreujada pel confinament i per la convivència contínua de les víctimes amb els agressors, juntament amb altres factors relatius a les conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària".

Aquestes són les dades més rellevants de la comarca que es reflecteixen a l'estudi:
  • Dones assassinades: una dona va ser assassinada l'any 2020 per violència masclista. Des del 2007 se n'han comptabilitzat 27.
  • Denúncies: el 2020 es va tancar amb 1.989 denúncies per violència de gènere, el que representa unes cinc denúncies diàries.
  • Ordres de protecció: Durant el 2020 es van incoar 369 ordres de protecció, de les quals se'n va denegar el 50,9%.
  • Sentències condemnatòries: el 86,8% de les 197 sentències presentades l'any 2020 per violència de gènere van ser condemnatòries.
  • Atenció: el Servei d'Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de la comarca va atendre 857 dones en situació de violència masclista durant l'any 2020. El mateix any, el telèfon d'atenció contra la violència masclista va rebre 1.269 trucades, gairebé un 50% més que l'any anterior.


  • La línia d'atenció contra la violència masclista és gratuïta, confidencial i funciona cada dia, durant les 24 hores. S'hi pot accedir trucant al número 900 900 120 i també a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.