La contaminació als entorns escolars supera el límit establert per l'OMS

Segons el web de l'AMB, hi ha un excés de partícules PM10 i de diòxid de nitrogen


  • Comparteix:

Imatge de la 'revolta escolar' al Joan Maragall / Foto: Edwin Toone

Imatge de la 'revolta escolar' al Joan Maragall / Foto: Edwin Toone

Les escoles públiques de Sant Cugat superen el límit establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en relació amb la concentració de partícules PM10, aquelles partícules contaminants sòlides o líquides de pols, cendres, sutge, metall, ciment o pol·len, disperses en l'atmosfera. A més, la majoria de centres educatius de la ciutat també superen el llindar recomanat per l'OMS pel que fa al diòxid de nitrogen, que prové, principalment, de les emissions dels automòbils. Per fer front a aquest problema i per millorar la seguretat dels infants, l'escola Joan Maragall i l'escola Collserola s'han unit al moviment 'Revolta Escolar', que ja compta amb més de vuitanta centres de tot l'Estat espanyol.

La comissió de sostenibilitat de l'AFA de l'escola Joan Maragall ha donat a conèixer totes aquestes dades extretes de la web de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) mitjançant un comunicat. Una de les membres de la comissió, Amanda De Luis, ha explicat a Cugat Mèdia que l'objectiu del moviment 'Revolta Escolar' és aconseguir entorns pacificats al voltant de les escoles, lliures de sorolls, de fums i de contaminants. Al contrari del que s'acostuma a pensar, De Luis ha remarcat que a Sant Cugat l'aire també està molt contaminat.

Per reduir la contaminació al voltant de les escoles, De Luis creu que "a curt termini es pot optar per l'urbanisme tàctic, que és el que proposa l'Ajuntament i que consisteix a evitar l'entrada dels cotxes col·locant planters pesants a la calçada". A llarg termini, això sí, la membre de l'AFA considera que és prioritari "aconseguir que no hi hagi cap mena de circulació motoritzada al voltant de cap escola; és el que s'ha de fer si volem ser responsables i volem criatures sanes".

Segons l'OMS, no es pot estar per sobre de 40 µg/m3 de diòxid de carboni ni a més de 20 µg/m3 de PM10. Com a exemple, el 3 de març, tot i ser festiu a Sant Cugat, a les 9 del matí a la porta de les escoles públiques santcugatenques, hi havia la següent concentració de tòxics:
  • Joan Maragall: 54 µg/m3 de diòxid de carboni i 44 µg/m3 de PM10
  • Collserola: 46 µg/m3 de diòxid de carboni i 42 µg/m3 de PM10
  • Pi del Xandri: 46 µg/m3 de diòxid de carboni i 44 µg/m3 de PM10
  • La Mirada: 50 µg/m3 de diòxid de carboni i 48 µg/m3 de PM10
  • La Floresta: 34 µg/m3 de diòxid de carboni i 36 µg/m3 de PM10
  • Pins del Vallès: 48 µg/m3 de diòxid de carboni i 46 µg/m3 de PM10
  • Gerbert D'Orlhac: 62 µg/m3 de diòxid de carboni i 54 µg/m3 de PM10
  • Turó de Can Mates: 50 µg/m3 de diòxid de carboni i 38 µg/m3 de PM10
  • L'Olivera: 70 µg/m3 de diòxid de carboni i 48 µg/m3 de PM10
  • Ferran i Clua: 36 µg/m3 de diòxid de carboni i 34 µg/m3 de PM10
  • Ciutat d'Alba: 42 µg/m3 de diòxid de carboni i 48 µg/m3 de PM10
  • Catalunya: 42 µg/m3 de diòxid de carboni i 50 µg/m3 de PM10



  • Amanda De Luis

    Aquesta idea que molta gent té que a Sant Cugat l'aire és molt més net, perquè estàs fora de Barcelona, perquè tenim Collserola pel mig i tenim molts parcs, doncs bé, la realitat és una altra. L'AMB de fet està molt congestionada i té uns nivells de contaminants elevats i és per culpa d'això que cada any paguem multes milionàries a la Unió Europea.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.