L'associació Dret a Morir Dignament a Sant Cugat celebra l'aprovació de la llei de l'eutanàsia

La llei ha rebut el vistiplau del Congrés dels Diputats aquest dijous


  • Comparteix:

Consol Farràs (dreta) amb companyes de la DMD el dia de l'aprovació de la llei de l'eutanàsia / Foto: DMD

Consol Farràs (dreta) amb companyes de la DMD el dia de l'aprovació de la llei de l'eutanàsia / Foto: DMD

L'Estat espanyol s'ha convertit en el sisè país del món i el quart d'Europa que despenalitza l'eutanàsia. Ha estat un llarg camí que ha acabat al Congrés dels Diputats amb la legalització, aquest dijous, de la llei per la mort digna. Fa 37 anys que l'associació Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD) lluita per aconseguir aquest dret. La coordinadora de l'entitat a Sant Cugat, Consol Farràs, explica que tot i que celebren l'aprovació de la llei, hauran d'estar molt pendents perquè s'apliqui correctament i sigui un dret real per a tothom.

L'octubre de 2017 l'Ajuntament aprovava una moció amb què es comprometia a treballar per aconseguir la despenalització de l'eutanàsia i van confiar en DMD per divulgar aquest dret un dia a la setmana durant una hora i mitja a la Casa de Cultura. Farràs considera que tots els drets costen molt d'aconseguir i que l'ajuda col·lectiva de la societat és clau: "És una lluita que comença amb la consciència individual; si aquesta consciència es comparteix, es converteix en col·lectiva, que pot passar per sobre dels poders que no volen que les coses canviïn".

Farràs posa en valor que el treball de l'associació ha arribat a bon port: "Estem agraïts amb la valentia de la gent que ha explicat la seva lluita". Aquests testimonis, considera, ajuden al fet que la societat es conscienciï.

Malgrat que DMD celebra l'aprovació de la llei i no la vol desvaloritzar, recorda que la burocràcia que requereix aplicar-la pot alentir els procediments. Farràs subratlla també la importància de garantir que no hi hagi biaixos ideològics entre els integrants dels consells de garanties. A partir d'ara, des de DMD estaran atents en l'aplicació de la llei en cada cas i vetllaran perquè tot funcioni correctament.

La llei, promoguda pel PSOE, va rebre el vistiplau del Congrés dels Diputats aquests dijous. El text ha obtingut els vots favorables del PSOE, Podem, Cs, ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís i BNG, formacions que han recordat que és una llei que amplia drets i no obliga ningú. Per contra, PP, Vox i UPN han votat en contra del text. De fet, la formació d'ultradreta ja ha anunciat que recorrerà la norma al Tribunal Constitucional (TC).






Consol Farràs

"L'Ajuntament es va comprometre amb nosaltres a una sèrie de punts, entre ells, cedir-nos un espai totalment gratuït a la Casa de Cultura perquè puguem rebre a les persones que estiguin interessades en el document de voluntats anticipades. Sempre que hem fet algun acte, hem tingut el suport de l'Ajuntament".

Consol Farràs

"És una lluita que comença amb la lluita individual, la consciència individual si la compartim es converteix en col·lectiva. La consciència col·lectiva passa per sobre dels poders fàctics que oprimeixen i que no volen que les coses canviïn. Jo crec que és un triomf de la llibertat".

Consol Farràs

"S'ha d’estar molt pendent encara que hi hagi una llei. S'ha de continuar treballant perquè es pugui aplicar correctament i sigui un dret real per a tothom. No desvaloritzo la llei, aquí comença tot".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.