Doctora Climent (HUGC): 'El cap de setmana passat el 20% de les sospites de Covid-19 a pediatria van resultar positives'

La coordinadora d'urgències pediàtriques de l'HUGC alerta que els casos han augmentat per la soca britànica


  • Comparteix:

L'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), ubicat a Sant Cugat, ha atès en el darrer cap de setmana més urgències pediàtriques amb sospites de contagi de Covid-19 i ha diagnosticat més casos en criatures que en qualsevol altre moment de la pandèmia. Exactament, un dels dies del cap de setmana del 27-28 de febrer, el 20% de les sospites de Covid-19 a pediatria van resultar positives. Aquest centre hospitalari va passar de les 100 visites a urgències, tant dissabte com diumenge, quan de mitjana fa entre 30 i 40 tests al dia per detectar positius entre infants. La doctora Carme Climent, coordinadora d'urgències pediàtriques, sospita que l'augment de casos sigui a causa de la soca britànica i demana a les famílies que no esperin a portar les criatures a urgències si tenen qualsevol dels símptomes que mostra aquest coronavirus.

Des del passat cap de setmana, l'Hospital Universitari General de Catalunya ha atès més urgències pediàtriques amb sospites de contagi de Covid-19 i s'han diagnosticat encara més casos que en tot el temps que portem de pandèmia. Parlem de xifres, quants més casos s'han diagnosticat i quina és l'evolució que veuen vostès que tenen en el seu hospital?

Aquest passat cap de setmana de tot el que portàvem d'any 2021 hem fet el màxim nombre de visites a urgències. Hi ha hagut un repunt. Hem passat de les 100 visites, tant dissabte com diumenge, i també hi ha hagut un repunt de casos, arribant a un dels dies a diagnosticar el 20% dels nens amb sospites, que finalment han resultat ser positius. És una xifra que encara no havíem obtingut en tot el 2020. És veritat que al principi de l'any passat no es feien tants tests en els nens, però en cap moment havíem tingut una xifra tan elevada com ara. En aquests darrers 3 dies no hi ha hagut un apunt tan elevat. S'està estabilitzant una mica. Estem en un 4-5% de casos positius, aproximadament, però des del principi de setmana sí que és veritat que hi ha hagut un augment de casos positius.

A què es deu aquest augment?

Sospitem que pugui ser per la soca britànica. Des de principis de gener ja es va diagnosticar el primer cas de Covid-19 per soca britànica a Catalunya, concretament a Girona, i sabem que hi ha hagut un augment d'aquesta soca britànica i entenem que la principal causa deu ser aquesta.

Quines proves es realitzen a urgències pediàtriques de l'Hospital Universitari General de Catalunya per determinar si té Covid-19 o no?

Tenim dues proves principals, que són el test d'antígens ràpid, que donem el resultat en dues hores; i la PCR, que donem el resultat en 24 hores. També tenim proves serològiques, que les utilitzem quan es fa una extracció analítica. No la demanem expressament perquè intentem reduir al màxim el nombre d'exploracions complementàries en nens, però en el cas que un nen necessiti una analítica de sang, llavors aprofitem i fem la prova serològica per mirar si ha passat la malaltia o no.

Fins no tenir els resultats dels tests, el pacient s'ha de quedar ingressat?

Normalment, després de fer la prova marxen a casa i els hi donem el resultat per telèfon perquè estiguin el menys temps possible a l'hospital. Ho fem amb les dues proves: test d'antígens ràpid i PCR.

Quin tipus de símptomes estan tractant actualment?

En els nens tenim un ventall molt gran de simptomatologia que pot donar el SARS-CoV-2. Normalment venen amb febre i tos, però molts nens venen amb simptomatologia gastrointestinal, és a dir, vòmits, diarrees, mals de panxa... També poden venir amb mucositat i mal de coll, cansament, mal de cap...patologia cutània, és a dir, lesions a la pell, a vegades conjuntivitis... Tenim un ventall molt gran, i alguns també han vingut pels típics símptomes que ja coneixem tots que és falta d'olfacte i de gust. Aquests darrers símptomes es troben més en adolescents, però també han vingut nens que només tenien això i han donat positiu.

Per què és important que les famílies siguin ateses ràpidament pel servei sanitari en casos sospitosos de Covid-19? Perquè fins que no hem patit aquesta pandèmia es demanava no anar de seguida a urgències per un dia de febre, per exemple.

És veritat que mesos enrere els consells que, normalment, els pediatres donàvem a les famílies era intentar estar a casa les primeres 24-48 hores des que començava la febre perquè moltes vegades no veiem el focus de la febre fins que no han passat unes hores d'evolució. Ara, enmig d'una pandèmia i tenint en compte que estan augmentant el nombre de casos de soca britànica, és molt important que davant qualsevol simptomatologia les famílies portin els nens al pediatre, sobretot perquè si són nens positius podem aturar com més aviat millor aquesta cadena de contagis.

Es troben en situacions on la criatura és positiva però els familiars adults directes no? O no és habitual?

Fins ara no era habitual. Normalment els nens que venen contagiats és perquè han tingut un contacte proper positiu. Ara ens estem trobant alguns casos més de Covid-19 positiu sense contacte.

En un dia quants tests poden arribar a fer a pediatria?

Entre els pacients pediàtrics fem entre unes 30-40 PCR o test d'antígens ràpid diàries de mitjana.

Sobre la presència de la soca britànica és una variant que està generalitzada? Està encara en fase d'estudi? Com està evolucionant en pediatria?

Segons les dades del departament va augmentant el percentatge de soca britànica, però nosaltres aquí a l'hospital, encara, no les estem tipificant. Intuïm que aquest augment de nombre de casos sigui per la soca britànica, però exactament el nombre de casos amb un diagnòstic segur per aquesta soca no el tenim.

El cap de setmana és quan reben més consultes al seu hospital. Saben per què? I a causa d'això, han hagut d'incrementar el nombre de professionals en aquesta franja?

Normalment els caps de setmana sí que tenim més visites a causa que els CAP, els pediatres i les clíniques del voltant no donen cobertura. Com tenim les 24 hores del dia obertes les urgències de pediatria, doncs, normalment, durant tot l'any, també abans de la pandèmia, els caps de setmana augmenta el nombre de casos atesos. I sí que hem hagut d'incrementar el nombre de professionals amb la incorporació d'un pediatre més per poder donar cobertura a la pandèmia.

El servei de pediatria treballa per presentar nous projectes i, de fet, tenen en marxa un que volen fer amb la participació dels usuaris...

Sí. A l'equip de pediatria estem dissenyant el futur servei de pediatria, adaptat a les noves necessitats que s'han generat després de la pandèmia. Hem iniciat un procés participatiu perquè la ciutadania del voltant ens expliqui les seves preferències al respecte. Ens agradaria escoltar les seves necessitats, els seus consells, de manera que junts puguem definir aquest projecte definitiu. Hem dissenyat unes enquestes que estan penjades a la web de Quirón Salud, on tots els pares i mares que tenen fills menors de 5 anys poden accedir -és molt ràpida, només es necessiten 3 minuts- i poden expressar com els hi agradaria que fos el servei de pediatria en un futur. Ho estem treballant per poder-ho posar en marxa com més aviat millor. El nostre objectiu és que l'experiència del pacient resulti excel·lent i per a nosaltres és mot important escoltar quines són les seves preferències i com les hi agradaria que fos aquest futur projecte. Convidem totes les famílies a participar per escoltar la seva veu, els seus consells i recomanacions.

I amb temps de pandèmia s'han hagut de digitalitzar també i per evitar desplaçaments innecessaris existeix l'hospital digital.

Sí, exacte. Al juny de l'any passat es va posar en marxa l'hospital digital. És un servei que ha estat molt ben acceptat i el que fem és que oferim un servei telefònic de dilluns a divendres de 8 h a 20 h perquè tothom pugui trucar. Resolem qualsevol urgència, dubtes sobre dosificació de fàrmacs, sobre temes d'alimentació...també dubtes relacionats amb la Covid-19, consultes mèdiques...Hi ha un telèfon que és el 900.200.008 per trucar i en menys de 15 minuts intentem retornar la trucada. Ho fa un dels nostres pediatres perquè es pugui fer la consulta. Hem pogut estalviar moltes urgències i visites presencials i crec que és un aspecte molt positiu de cara a les famílies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.