L'Associació de Municipis per l'Energia Pública comença a caminar per assolir el control local de l'energia

Sant Cugat forma part d'aquesta unió de municipis que busca tenir una participació activa en la producció, la distribució i la comercialització


Temes relacionats

Sant Cugat posa també la municipalització de l'energia a l'horitzó (21/set/20)

Sant Cugat, un dels municipis impulsors de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (23/jul/20)


  • Comparteix:

Plaques solars / Foto: EMD Valldoreix

Plaques solars / Foto: EMD Valldoreix

L'Associació de Municipis i Entitats per a l'Energia Pública (AMEP), a la qual s'ha adherit l'Ajuntament de Sant Cugat, ja és una realitat. 74 municipis, quatre entitats, 81.000 euros de pressupost i un objectiu comú donen forma a aquesta nova associació que representa una població de gairebé 3 milions de persones, el 40% del total de Catalunya. L'AMEP s'ha constituït aquest dimarts amb l'objectiu de difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a aquest model.

I això és precisament el que busca Sant Cugat, promoure la transició cap a un model energètic "just, democràtic i sostenible", que passa, inevitablement, per fomentar el consum sostenible, però també per incorporar la gestió municipal a la comercialització i la distribució.

Així ho ha defensat la comissionada per l'Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, qui ha avançat que Sant Cugat ja està estudiant la possibilitat de crear una comercialitzadora pública. "El fet de plantejar-nos poder tenir una comercialitzadora pública és interessant perquè ens dona més joc en aquest sistema energètic."

De fet, ha explicat Gordó a Cugat Mèdia, s'està definit quins han de ser els objectius d'aquesta comercialitzadora per poder licitar en breu l'estudi que haurà d'avaluar, entre d'altres, la seva viabilitat.

Es tracta d'un pas més per, com ha destacat Gordó, "aprofundir en la governança democràtica del sector energètic" i que també passa per una xarxa de distribució pública.

Tenir control municipal
En aquest sentit, des de la recent constituïda associació s'ha reivindicat el paper del món local en el canvi energètic cap a un sistema basat en l'energia renovable i la sobirania energètica. És per això, que els municipis que formen part de l'AMEP han reclamat tenir una participació activa en la producció, però també en la distribució i la comercialització.

"Volem ser els responsables de la xarxa de distribució pública", ha afirmat el regidor de Medi Ambient de Terrassa, Carles Caballero, qui ha recordat que la distribució està en mans de cinc empreses que ostenten l'oligopoli i que l'AMEP treballarà per "recuperar el control de la xarxa". Una xarxa, de la qual ha dit, es finança amb els diners dels consumidors i de la qual els ajuntaments no tenen cap mena d'informació.

D'aquesta manera, la incorporació com a membre fundador de Sant Cugat i la resta de municipis i entitats ha de servir per intercanviar coneixements, promoure la col·laboració, incidir en les polítiques relatives a l'energia i facilitar assessorament tècnic i jurídics, entre d'altres.

"Units som més fortes". Aquesta és la intenció amb la qual l'AMEP neix formalment amb la voluntat de continuar creixent.




Alba Gordó

El fet de plantejar-nos poder tenir una comercialitzadora pública és interessant perquè ens dona més joc en aquest sistema energètic.

Alba Gordó

Aprofundir en la governança democràtica del sector energètic i resoldre una anomalia que és que la xarxa de distribució d'un bé bàsic sigui privada. Volem que sigui pública. Sant Cugat és la primera ciutat en nombre de plaques fotovoltaiques, però ens hem de corresponsabilitzar en tot l'impacte de tot el consum energètic de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.