Sant Cugat engega la prova pilot per mesurar la qualitat de l'aire en moviment

El projecte, d'àmbit europeu, es durà a terme fins al 17 de març i comptarà amb sis persones voluntàries que portaran nanosensors


Temes relacionats

Sant Cugat mesurarà la qualitat de l'aire a través de nanosensors (15/set/20)


  • Comparteix:

Sant Cugat és un dels municipis que ha engegat aquest dilluns la prova pilot d'àmbit europeu per mesurar la qualitat de l'aire en moviment amb nanosensors. Els portaran sis persones voluntàries mentre es desplacen en el seu dia a dia, dues a peu i quatre en bicicleta, que recolliran unes dades dels nivells de contaminació que es contrastaran amb les dues estacions fixes de la Generalitat a la ciutat, situades una al barri de Sant Francesc i l'altra a la Rambla del Celler.

El projecte, anomenat NanoSen AQM Interreg Sudoe, ha de servir per obtenir uns resultats més fiables i, a partir d'aquests, prendre mesures per millorar la qualitat de l'aire. Ho ha explicat el regidor de Serveis Urbans i Mobilitat, José Gallardo, que també ha recordat que aquest any s'ha d'aprovar l'ordenança per regular la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

Al projecte hi col·laboren la consultora energètica Aiguasol, la Generalitat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La tècnica del Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l'AMB, Elena Veza, ha detallat que les sis persones voluntàries portaran els sensors al cinturó, les que es desplacin a peu, i al manillar les que ho facin en bicicleta i un captador passiu per contrastar els valors amb l'estació fixa de la Generalitat, a Sant Francesc. En paral·lel, a més, s'ha instal·lat un sensor fix a la Rambla del Celler que complementarà les dades que recullin les persones voluntàries. Els nivells, això sí, seran orientatius perquè les dades validades són les de les estacions de la Generalitat.

La prova, que s'havia de fer el 2020 i es va ajornar per la pandèmia, s'allargarà fins al 17 de març i es farà simultàniament en tres ciutats de l'àrea metropolitana: L'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs i Sant Cugat, a més d'altres municipis europeus. Un projecte per obtenir encara més informació de la qualitat de l'aire a Sant Cugat i a l'àrea metropolitana i prendre les mesures que calgui per millorar-la.

Joguines
La prova s'ha presentat a l'Ajuntament de Sant Cugat amb les persones voluntàries i els actors implicats / Foto: Cugat Mèdia





José Gallardo

L'objectiu d'aquesta prova pilot que comença avui i acaba el 17 de març és veure quina és la situació de Sant Cugat. Aquestes dades ens ajudaran a decidir quines mesures prendre per millorar la qualitat de l'aire.

Elena Veza

Podrem traçar amb els recorreguts que fan els voluntaris els nivells orientatius de qualitat de l'aire que s'estan registrant a través d'aquests sensors. Són orientatius perquè les dades validades són les de les estacions fixes de la Generalitat, per això volem acarar les dades dels sensors amb les de les estacions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.