L'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres publica 'Pau Casals. Música i compromís'

El llibre aporta documents inèdits sobre la vida i l'obra del "català més universal del segle XX"


  • Comparteix:

L'estatua de Pau Casals a Montserrat / Foto: CC mdd4696

L'estatua de Pau Casals a Montserrat / Foto: CC mdd4696

L'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres ha publicat un nou llibre sobre el músic vendrellenc Pau Casals. 'Pau Casals. Música i compromís' (Grup Enciclopèdia) és una biografia en què se submergeix en la vida i obra del violoncel·lista i aporta nova documentació sobre la seva 'implicació' amb Catalunya i la pau. En la biografia, l'historiador i professor de la UAB inclou un dietari escrit pel músic a París el 1900 o la correspondència amb la seva mare, Pilar Defilló.

En declaracions a Cugat Mèdia, Figueres ha explicat que ha escrit sobre Pau Casals "perquè és, sens dubte, la personalitat catalana amb més importància objectiva i reconeixement internacional al llarg del segle XX". El professor ha reconegut que es va sentir "atret" per la figura de Casals ja en les primeres obres que va escriure sobre ell.

Malgrat no haver realitzat una cerca exhaustiva, segons ha reconegut el propi Figueres, l'autor ha recollit arxius durant 15 anys, en col·laboració amb la Fundació Pau Casals, arreu del món: els Estats Units, Mèxic, França o Puerto Rico, entre d'altres. Defineix el músic català com una persona amb una "alta vitalitat" i en l'obra s'incideix en la seva figura "des d'un vessant històric i social".

L'historiador considera que "en les anteriors biografies s'aprofundia molt en el Pau Casals músic, i aquesta parla més de Pau Casals i Catalunya". Per poder mostrar aquesta versió de l'artista i obtenir noves informacions, explica que ha visitat, entre d'altres, arxius de Montserrat, el Vendrell i Prada, per tal d'obtenir documents que corroboressin aquest aspecte biogràfic.

El professor Figueres ha recalcat que posa "èmfasi en la persecució i vigilància que va patir Casals per part del règim franquista". Malgrat que fos només un concert o un acte de reconeixement públic, el franquisme seguia els seus passos i es reportava tota la seva activitat a Madrid. "La seva estreta relació amb la societat catalana i els exiliats en poden ser la causa", argumenta Figueres.




Josep Maria Figueres

No tenia un caràcter polític, però sí cívic i, com a tal, va ser un exemple davant els esdeveniments terribles que li toca viure, com són la Guerra Civil i, sobretot, la Segon Guerra Mundial. En aquesta pren una posició per un valor de dignitat moral.

Josep Maria Figueres

Però si (Pau Casals) és universal és primer pel seu virtuosisme i excel·lència musical, i després és per aquest exemple internacional de compromís moral i ètic. Això fa que arreu del món, en uns anys molt polaritzats, ell s'hi presenta i aporta el seu granet amb accions i no pas amb discursos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.