'Que algú ens doni una explicació a les víctimes i familiars de què va passar el 17-A'

Adriana Martín, filla i germana de les dues santcugatenques víctimes a l'atemptat de les Rambles, explica a Cugat Mèdia com entoma el judici


  • Comparteix:

Pla general de les Rambles de Barcelona amb marques de les rodes de la furgoneta que va perpetrar l'atemptat / Foto: ACN

Pla general de les Rambles de Barcelona amb marques de les rodes de la furgoneta que va perpetrar l'atemptat / Foto: ACN

El judici pels atemptats l'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils comença aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona. La fiscalia demana per a Mohamed Houli Chemal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, els tres únics presumptes membres vius de la cèl·lula, penes de 41, 36 i 8 anys de presó, respectivament, per possessió d'explosius, pertinença a banda armada i conspiració per cometre estralls terroristes, però no per assassinat. Tres anys després de l'atemptat, Adriana Martín, filla i germana de les dues santcugatenques que van resultar ferides greus a les Rambles, es mostra escèptica sobre el resultat del judici, però manté una única esperança: 'Que algú ens doni una explicació a les víctimes de què va passar'.

Cugat Mèdia ha parlat amb Martín sobre el judici, que es podria allargar fins a finals d'any, i lamenta que "estem en un país on no hi ha justícia". Posa en dubte el paper del jutge, ja que durant la instrucció de la causa no s'ha aclarit quin paper va tenir l'imam de Ripoll, les seves possibles connexions internacionals i el paper dels serveis d'intel·ligència espanyols.

Martín també es pregunta per què no s'ha establert cap comissió d'investigació política sobre els atemptats del 17-A. Reclama que s'accepti que "va haver-hi errors" i que l'atac jihadista, que va deixar 16 víctimes mortals i més de 140 ferits, "es podia haver parat".

"Tremolo pensant que quan torni a haver-hi un atemptat no s'haurà après res"
Martín s'ha mostrat molt crítica amb el paper de l'administració pública amb les víctimes i familiars de l'atemptat. A ella mateixa se li va denegar la condició de víctima malgrat ser familiar directa de dues ferides greus en l'atac. És més, recorda que hi ha persones que estaven presents en el moment dels fets a les Rambles que tampoc han rebut aquesta consideració.

També s'ha mostrat molt crítica quant a les indemnitzacions que han rebut les persones afectes, que van arribar dos anys després de l'atac. "Si el valor que té la vida de la meva germana i la meva mare és la indemnització que van cobrar, em sembla molt patètic", lamenta. I llança un dard a la burocràcia a la qual s'han hagut d'enfrontar les víctimes: "Hi ha hagut un tracte molt deficient, poca empatia i poques facilitats" a l'hora de facilitar tràmits per aconseguir ajudes tant econòmiques com socials. "Els protocols estan bé, però s'haurien de suavitzar", considera Martín. En aquest sentit, creu que tot allò referent a la paperassa milloraria si es parlés amb les persones que han viscut la situació, però tot i això es mostra escèptica amb el futur: "Tremolo pensant que quan torni a haver-hi un atemptat no s'haurà après res i passarà el mateix que hem passat nosaltres".

Calendari del judici
Segons el calendari previst pel tribunal presidit per Alfonso Guevara, hi ha 19 sessions assenyalades, que se celebraran amb mesures de seguretat i sanitàries a la seu de San Fernando de Henares. Aquest dimarts dia 10 serà el torn de les qüestions prèvies i l'interrogatori dels acusats, així com de dos mossos d'Esquadra. Dimecres declararan 13 mossos més i dos guàrdies civils, així com Mohamed Aalla, germà de dos dels terroristes morts, i també detingut inicialment, i Salh el Karib, amo d'un locutori de Ripoll on els terroristes haurien comprat bitllets d'avió. Dijous serà el torn de vuit testimonis civils, un testimoni protegit i nou mossos més.

El dimarts següent, 17 de novembre, declararan una quinzena de mossos i dos bombers de la Generalitat, i l'endemà més de 20 policies de la Generalitat, així com un civil. Dijous serà el torn d'una quinzena d'agents més i una testimoni civil.

La setmana següent, el dilluns 23 seran 23 els mossos citats a declarar. Dimarts hi haurà 14 mossos més, un policia local de Canovelles (Vallès Oriental), i tres testimonis civils més. L'endemà serà un dels dies amb més testimonis civils, amb 17 en total, així com un guàrdia civil i dos testimonis-pèrits. El dijous 26 declararan nou testimonis civils més, dos mossos d'Esquadra, un policia nacional i cinc guàrdies civils.

El dilluns 30 de novembre està prevista la declaració d'un altre testimoni protegit, així com 16 testimonis civils. L'endemà dimarts declararan una desena de testimonis civils més, i diversos mossos dels Tedax. El dimecres és el torn d'una quinzena de testimonis civils, i el dijous declararan per videoconferència diversos forenses, quatre mossos i dos policies nacionals de la Comissaria General d'Informació, així com dues pèrits.

El dimecres 9 de desembre declararan nombrosos mossos que van analitzar els manuscrits dels terroristes, i dijous mossos de la policia científica sobre restes biològiques, així com balístiques i gràfiques. Aquell dia també declararan diversos traductors, mossos que van fer informes pericials d'intel·ligència i una psiquiatra i una psicòloga dels dos principals acusats.

El dilluns 14 declararan diversos mossos com a pèrits, així com dos guàrdies civils, un agent del Centre Criptològic Nacional, i diversos pèrits dels Mossos i la Guàrdia Civil sobre el material electrònic decomissat. El dimarts seguiran declarant més pèrits dels Mossos i la Guàrdia Civil i un inspector en cap de la Policia Nacional. L'últim dia previst, el dimecres 16 de desembre, declararan diversos mossos que van fer informes pericials sobre la cronologia dels fets, la integració en organització terrorista i sobre el patrimoni dels terroristes i el finançament dels atemptats.


Adriana Martín

L'única esperança que tenia amb aquest judici era que algú ens donés una explicació a víctimes i familiars de què va passar. Hi van haver errors i es podia haver parat i, per algun motiu interessat o desinteressat, no es va parar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.