La ZEM de la Rambla del Celler redueix un 50% el consum energètic amb panells solars híbrids

La prova pilot del projecte Chess Setup ha estat reconeguda per l'Agència Internacional de l'Energia


Temes relacionats

Així serà l'ordenança d'una zona de baixes emissions a Sant Cugat (18/mai/20)


  • Comparteix:

160 panells híbrids instal·lats a la ZEM de la Rambla del Celler / Foto: Ajuntament

160 panells híbrids instal·lats a la ZEM de la Rambla del Celler / Foto: Ajuntament

L'Ajuntament ha aconseguit reduir en un 50% el consum energètic per climatitzar la piscina municipal de la Zona Esportiva Municipal (ZEM) de la Rambla del Celler amb la instal·lació de 160 panells solars híbrids (tèrmics i elèctrics alhora). La iniciativa s'ha dut a terme en el marc del projecte Chess Setup, inclòs al programa europeu Horizon 2020, i ha estat reconeguda com a model de referència global de sistemes d'energia termo-solar per l'Agència Internacional de l'Energia (AIE).

L'AIE és un organisme que duu a terme un programa de cooperació entre les 28 economies més avançades del món per garantir el subministrament energètic i promoure polítiques energètiques sostenibles i reduir els gasos d'efecte hivernacle amb el desenvolupament de noves tecnologies.

Chess Setup, un projecte innovador
La prova pilot del projecte Chess Setup, liderada per l'àmbit de Qualitat Urbana i finançada per la Comissió Europea, s'ha implementat a les instal·lacions del PAV-3 i de la piscina municipal de la ZEM de la Rambla del Celler.

El que fa el projecte innovador és l'ús de noves tecnologies en la producció d'energia neta mitjançant 160 panells híbrids PVT capaços de produir energia tèrmica i elèctrica simultàniament i que s'han col·locat a la teulada de l'edifici. S'utilitza un gran dipòsit d'emmagatzematge d'energia tèrmica de 100 metres cúbics (m3), una bomba de calor d'alta eficiència que substitueixi l'actual caldera de gas i el control i monitoratge que permet diferents règims de funcionament segons l'energia acumulada.

D'aquesta manera, l'energia generada pels panells solars s'acumula al dipòsit tèrmic i es distribueix a demanda a les instal·lacions esportives, ajudada per una bomba de calor. S'aconsegueix, així, optimitzar l'ús de l'energia i climatitzar la piscina del centre esportiu.

La prova pilot ha demostrat que s'ha reduït el consum de l'energia necessària per a climatitzar la piscina del centre esportiu fins a un 50%. Ara, l'Ajuntament estudiarà la possibilitat d'ampliar la cobertura del centre esportiu i replicar el model en altres edificis municipals.

El cost total de la prova pilot a Sant Cugat, inclosa dins del projecte Chess Setup, ha estat d'1,12 milions d'euros finançats pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.