Què menjàvem fa 8.000 anys?

Una santcugatenca analitza restes de recipients neolítics per saber en què consistia la dieta dels nostres avantpassats


  • Comparteix:

Nadia Tarifa Mateo investiga la dieta dels nostres avantpassats / Foto: Cugat Mèdia

Nadia Tarifa Mateo investiga la dieta dels nostres avantpassats / Foto: Cugat Mèdia

La dieta dels nostres avantpassats estava formada per greixos d'animals domesticats, vegetals i productes làctics i reflecteix els canvis en l'estil de vida que es van produir al neolític, amb el pas de la caça i recol·lecció a l'agricultura i ramaderia. La vida sedentària va portar també la creació d'instruments i estris de cuina, com ara olles, que ens permeten saber, a través de l'anàlisi química de les restes trobades a diversos jaciments. Una investigadora de Sant Cugat, Nàdia Tarifa Mateo, ha analitzat mostres d'excavacions d'arreu de la Península Ibèrica per saber més sobre què menjàvem i com vivíem fa vuit mil·lennis.

ESCOLTA-HO

La investigació de Tarifa Mateo s'ha fet a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i ara es traslladarà a Estrasburg per continuar els treballs i comparar jaciments de la Península Ibèrica i els del nord d'Europa, un fet que revela diferències importants en l'estil de vida als diversos punts del continent. Per exemple, els nostres veïns del nord, que vivien en zones més fredes i amb menys exposició al sol, consumien més productes làctics, que els permetien aconseguir vitamines que al sud s'aconseguien de manera natural.

Tot plegat, a partir de l'estudi de restes biològiques trobades a les peces de ceràmica que es van començar a utilitzar al neolític i que van permetre, per exemple, bullir productes que fins llavors eren tòxics per poder-los consumir. En aquests recipients és on es troben restes que s'han encapsulat dins els porus de la ceràmica i que Tarifa Mateo ha recuperat. S'hi han trobat restes de vaca, ovella i porc, així com d'animals de caça en menor concentració, com senglars, conills i cérvols. El més notable, això sí, és la presència de productes làctics i cera d'abella, dos productes dels quals es tenia constància durant aquesta època, però en menys concentració.


Nàdia Tarifa Mateo

Bullir uns productes que potser eren tòxics fins aleshores. Això ens obre un ventall molt més ampli de productes consumits. Però si no freguem els plats, en aquests recipients queden encapsulades les mol·lècules d'aquest menjar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.