La paritat de les activitats extraescolars, assignatura pendent a Sant Cugat

Paidos-Fundesplai, Familiaritats Diverses i La Sembra publiquen un estudi que revela desequilibris de gènere en un terç de l'oferta santcugatenca


  • Comparteix:

Hi ha activitats extraescolars amb un clar biaix de gènere / Foto: Localpres

Hi ha activitats extraescolars amb un clar biaix de gènere / Foto: Localpres

Dos terços de les activitats extraescolars a Sant Cugat tenen inscripció estereotipada, és a dir, superen el 65% d'infants inscrits del mateix gènere. Aquesta és la conclusió principal d'un estudi que Paidos-Fundesplai, Familiaritats Diverses i La Sembra han fet al voltant de l'oferta d'aquesta mena d'activitats. Resultats que són, en alguns casos, contundents: ni un sol nen participa a l'extraescolar de gimnàstica rítmica, mentre que només 11 de 59 inscrits a la d'escacs són nenes. Tot plegat, asseguren els autors, és un reflex de la prevalença dels estereotips de gènere ja des de ben petits i fan una crida a les famílies a reflexionar amb els infants per evitar transmetre aquests prejudicis.

ESCOLTA-HO

El desequilibri de gènere, però, és més lleu quan parlem d'activitats considerades habitualment masculines, on les noies han anat obrint forat a poc a poc. Això està relacionat, segons ha explicat la membre de Familiaritats Diverses Marta Padrós amb els valors 'socialment interessants' que s'atribueix a les activitats més masculinitzades, un fet que no es produeix en les feminitzades. Destaquen, en la part negativa, els escacs i els esports com l'handbol, el ciclisme, bàsquet o tennis, amb al voltant d'un 20% de nenes. Entre les que tenen menys presència femenina també s'hi troba la robòtica. A l'altra banda la diferència és força més acusada. 173 nenes i cap nen fan gimnàstica rítmica, 92 nenes i dos nens fan voleibol i 30 nenes i un sol nen fan dansa/jazz.

A l'espectre recomanat s'hi troben sobretot relació amb el currículum, anglès, ciències i música i d'altres que es consideren 'de subsistència bàsica', com ha explicat la membre de La Sembra Aina Serra, com la natació. Tot plegat a partir d'una mostra de gairebé 3.800 alumnes, 1.955 nens i 1.836 nenes, de 10 escoles públiques i una concertada de Sant Cugat, que tenen la seva activitat extraescolar gestionada per les AFAs i gestionades per Paidos-Fundesplai.

Marta Padrós, de Familiaritats Diverses, Ernest Miramunt, coordinador general d'extraescolars de Paidos i Aina Serra han visitat el 'Sant Cugat a fons' per parlar de l'estudi, el primer d'aquestes característiques que es fa a Sant Cugat i que ja ha aixecat interès fins i tot a mitjans de comunicació d'abast nacional. Els tres han destacat la necessitat de treballar per canviar la tendència des de la reflexió amb els més petits per saber realment quins són els seus interessos, més enllà del biaix de gènere.


Marta Padrós

Hi ha una tendència social a entendre que les activitats masculinitzades aporten valors i característiques potencialment interessants. En canvi, les feminitzades en vinculen d'altres que no es consideren interessants. Trobem un biaix superior cap al gènere femení.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.