Replantejar la masculinitat, clau per lluitar contra la violència masclista

Prendre consciència dels privilegis masculins i treballar per rebutjar-los han centrat un taller sobre masculinitats al Casal de Mira-sol


  • Comparteix:

El taller s'ha celebrat al Casal de Mira-sol / Foto: Cugat Mèdia

El taller s'ha celebrat al Casal de Mira-sol / Foto: Cugat Mèdia

La lluita per la igualtat ha de passar necessàriament per un canvi en el paper dels homes a la societat. Aquesta és la conclusió que apunta el Taller sobre masculinitats, impulsat per Noestasola i Homes Igualitaris, d'aquest dimecres al casal de Mira-sol. El primer i més urgent, ser conscient dels privilegis que tenen els homes, el primer pas per començar a caminar cap a una societat més justa. Un acte que forma part del programa del Dia Internacional contra la Violència Masclista i serveix per tancar aquesta commemoració.

ESCOLTA-HO

'Hi ha una masculinitat estàndard a la qual la majoria d'homes s'acaben adherint', ha explicat Paco Abril, encarregat d'impartir el taller, als micròfons del 'Sant Cugat a fons'. El repte és, precisament, explorar altres camins més enllà del tòpic per trobar masculinitats 'alternatives i dissidents'. Homes Igualitaris, nascuda fa més d'una dècada com a branca de l'Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE), treballa des del seu naixement en aquest foment del canvi cap a posicions més igualitàries i de ruptura amb el model tradicional masculí.

Un canvi en l'enfocament que ha agafat força en els últims anys, tot i que Abril explica que 'sempre hi ha hagut homes que han qüestionat el model tradicional'. La transformació, segons Abril, ha de començar ja a l'etapa escolar i que cal afrontar urgentment, també a través de la reproducció d'estereotips masclistes en la publicitat. En aquest sentit, Maribel Guillamon, de Noestasola, ha remarcat la importància de canviar el rol masculí per acabar amb la xacra de la violència masclista. Una manera, diu, de traspassar el focus des de la víctima cap a l'agressor.

Per altra banda, Abril ha remarcat que molts homes també pateixen la pressió d'aquest rol que els atribueix la societat. Per exemple, el rol de proveïdor de la família, que fa que molts homes no puguin trobar el temps per dedicar-se a les seves famílies. Un fet que provoca també 'malestars' entre molts homes.

El 'Sant Cugat a fons' d'aquest dimecres ha entrevistat Abril i Guillamon al tema del dia.


Paco Abril

És el primer pas per renunciar a alguns d'aquests privilegis i fer un pas enrere. A partir d'aquí és quan et comences a qüestionar el model i optes per altres formes més saludables i que et proporcionin més benestar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.