Roc Codó, vida de l'únic alcalde de la República escollit per votació popular

José Fernando Mota recupera la història de l'espardenyer, actor i polític santcugatenc amb l'ajuda del seu nét, Pep Codó


  • Comparteix:

Roc Codó, a l'esquerra, amb la seva dona i les seves filles a la platja / Foto: Pep Codó

Roc Codó, a l'esquerra, amb la seva dona i les seves filles a la platja / Foto: Pep Codó

Roc Codó va ser l'únic alcalde escollit per votació popular durant la República. Fill d'un Mosso d'Esquadra traslladat a Sant Cugat al final de la dècada dels 80 del segle XIX, Codó va convertir la seva espardenyeria, al número 15 del carrer de Santa Maria, en un dels centres de la vida cultural i social de l'esquerra de l'època. Un dels seus llegats com a polític és la construcció de l'antic edifici de l'ajuntament a la plaça de Barcelona, on es va traslladar el consistori des de la plaça de Sant Pere. La repressió franquista el va condemnar a 12 anys i un dia de presó, que no va complir. Actualment, té un carrer dedicat a Volpelleres, entre les avingudes de la Cota i de Can Bellet. L'historiador José Fernando Mota analitza al 'Sant Cugat a fons' la trajectòria personal i professional de Codó.

ESCOLTA-HO

Roc Codó Serra, fill de Pere Codó Regat i Maria Serra Roig, va néixer a Súria el 1882. Quan tenia 6 anys, el seu pare que era caporal dels Mossos d'Esquadra és destinat a Sant Cugat i s'hi trasllada amb els seus tres fills. La mare va morir quan ell era un infant. Roc Codó també era un aficionat al teatre i la sarsuela i actuava amb el grup amateur Els Tranquils.

L'abril de 1931, Roc Codó va ser escollit alcalde republicà a Sant Cugat, com també ho va ser a les del 1934. Els Fets d'Octubre, però, van portar Codó a la presó, de la qual va sortir el 1935 per tornar a ser alcalde l'any següent, amb la restitució de l'Ajuntament. L'alegria, però, va durar poc i després del cop d'estat va ser detingut i empresonat per un consell de guerra. No va sortir de la presó fins al 1943, ja vidu, i es va tornar a dedicar a fer espardenyes per encàrrec. Morí a Sant Cugat el 1961.

L'historiador José Fernando Mota ha explicat al magazín que 'tenia ganes' d'afegir aquesta entrada al seu blog. Anteriorment havia escrit sobre alcaldes republicans com Magí Bartralot, o l'últim alcalde republicà, Isidoro Checa; o Pau Muñoz Castanyer que va ser alcalde durant el franquisme. Faltava, però, una entrada sobre Roc Codó, l'únic alcalde escollit per votació popular i, explica Mota, un 'personatge important per la història de Sant Cugat'.


José Fernando Mota

Roc Codó va ser alcalde per votació i feia temps que tenia ganes. Vaig entrar en contacte amb el Pep Codó, el seu net, i em facilitar documentació privada i fotografies. Vaig decidir fer la història d'aquest personatge tan important per la història de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.