L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha assenyalat la implicació de l'Ajuntament en aquesta iniciativa.
Mercè Conesa
L'Ajuntament de Sant Cugat posa a disposició un habitatge i l'acollida i seguiment d'aquestes persones. A més, fan una tasca divulgativa de conferències i explicació de la situació.
Els dos activistes s'han mostrat molt agraïts de l'acollida a la ciutat. Una vegada acabada l'estada, tornaran al seu país, però, en unes altres condicions, com explica Silvia Irene Berrocal.
Silvia I. Berrocal
Tenim una fe i una esperança que és que ens acompanyaran perquè no ens puguin fer mal. Els ulls d'organitzacions internacionals estaran sobre nosaltres i ens sentim tranquils.
El primer dels actes que faran serà a l'auditori de la Casa de Cultura amb el suport d'Oxfam Intermón, que hi participarà amb la responsable de mobilització social. Sota el títol 'Colòmbia, la fi de la lluita armada?', els activistes explicaran la seva visió del país a partir de les set de la tarda.
Els activistes
Silvia Irene Berrocal, de 62 anys, és una líder comunitària d'Apartadó, al departament d'Antiòquia, membre de la fundació Forjando Futuros i impulsora de la Corporació de Víctimes Supervivents del Conflicte d'Urabá, que gestiona processos de reivindicació dels drets de les dones víctimes en aquesta regió. També ha liderat el procés de perdó públic per a les famílies víctimes de la massacre de Chinita, gràcies al qual va aconseguir organitzar un acte de perdó el setembre de 2016 en el municipi d’Apartadó. Per aquests motius, ha patit amenaces i vivia sota mesures de protecció.
La seva candidatura va ser presentada per Oxfam Intermón.
Edilberto Daza, de 51 anys, és un líder camperol dels departaments de Meta i Guaviare de Colòmbia. També és un dirigent de la Fundació per a la Defensa dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari de l'Orient i Centre de Colòmbia (DHOC) i de l'Associació Camperola de Mitjans i Petits Productors del Riu Cafre. Ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans i ha presentat diverses denúncies per violacions d'aquests drets. Com a conseqüència ha rebut amenaces de mort, ha estat perseguit i estigmatitzat per part de grups insurgents.
La candidatura d'Edilberto Daza va ser presentada per l'associació Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya).
El Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans
És una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu acollir i protegir a defensors i defensores dels drets humans arreu del món i que es troben en una situació de risc. El Programa ofereix durant sis mesos un suport integral mitjançant l'atenció psicosocial, la formació i la incidència, així com facilitar el posterior acompanyament i seguiment al seu país d’origen.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.