Dr. Mercader: 'En la primera fase del cribratge de càncer de còlon i recte hem detectat 14 casos a Sant Cugat'


  • Comparteix:

Josep Maria Mercader, director dels CAP de Sant Cugat

Josep Maria Mercader, director dels CAP de Sant Cugat

Sant Cugat és el municipi de la comarca que menys ha participat a la primera fase de la campanya de cribratge de detecció de càncer de còlon i recte. Només un 30% de la població 'diana', homes i dones d'entre 50 i 69 anys, s'han fet les proves gratuïtes que permeten detectar aquesta malaltia que, segons els experts, no sol presentar símptomes a les fases inicials. Tot i això, el director dels CAP de Sant Cugat, el doctor Josep Maria Mercader, ha explicat a Cugat.cat que amb aquesta primera ronda 's'han pogut detectar 14 casos de càncer a la ciutat i 140 persones amb lesions de risc que necessiten un seguiment específic'. Mercader també ha anunciat que aquest gener s'ha engegat la segona fase de la campanya amb l'objectiu de 'captar el màxim de persones'. Uns 21.000 santcugatencs rebran la carta on se'ls informa de la importància de fer aquesta 'senzilla' prova preventiva gratuïta.

ESCOLTA-HO

Frases destacades de l'entrevista

- 'Les taxes de participació a l'anterior ronda de cribatge són bastant baixes, però ara tenim per davant la segona ronda per intentar captar el màxim de persones'.

- 'El càncer colorectal té una fase que pot ser bastant llarga sense símptomes. Algunes persones poden presentar alguna simptomatologia en forma de canvi de ritme d'anar de ventre, fer sang amb la femta, dolor abdominal persistent o un quadre de cansament o anèmia inexplicada'.

- 'Com a mesura preventiva és important fer una dieta rica en fibra, evitar el consum de greixos d'origen animal, de carns vermelles, carns processades, no fumar i no prendre alcohol'.

- 'La prova ens ajuda a detectar lesions canceroses amb fase incipient amb un pronòstic de tractament millor i lesions premalignes que al cap dels anys poden acabar desenvolupant un càncer'.

- 'El fet de trobar lesions inicials amb poca progressió permet fer tractaments menys agressius i amb més possibilitats de supervivència'.

- 'La gent ha de ser conscient de la importància d'aquesta prova i dels beneficis que comporta. A l'anterior ronda que vam fer a Sant Cubat vam detectar 14 casos càncer i 140 persones amb lesions de risc que necessitaran un seguiment específic'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.