La presentació de 'Periodistes indòmits' analitza el lligam dels mitjans amb el poder


  • Comparteix:

Els historiadors Josep Maria Figueres i Hilari Raguer i els periodistes Isabel-Clara Simó i Àlex Gutiérrez reivindiquen la importància d'un periodisme 'honest' que no estigui sotmès a les pressions comercials i del poder. És el missatge que han traslladat aquest dijous a la presentació del darrer llibre de Figueres, 'Periodistes indòmits', en una trobada a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) organitzada per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que ha posat sobre la taula els reptes als quals s'enfronta la professió i les amenaces a les quals s'exposa.

L'historiador Josep Maria Figueres recull al llibre 10 perfils de periodistes de la primera meitat del segle XX compromesos amb la professió i que volien oferir una informació honesta des de les trinxeres polititzades que eren els mitjans de comunicació. Actualment, segons Figueres, les capçaleres ja no estan tan sotmeses a les ideologies, sinó que depenen d'interessos comercials.

Josep Maria Figueres

Ara el periodisme és més comercial, als anys 30 era més ideològic. Les empreses han pres un domini que domina sobre el contingut.


L'historiador i fundador de la revista 'Documents d'Església', Hilari Raguer, ha recordat les dificultats que hi havia durant el franquisme per tirar endavant qualsevol publicació amb informació veraç. Malgrat la distància en el temps, Raguer ha subratllat la pressió que exerceixen actualment els mitjans de comunicació unionistes per desvirtuar causes com el procés independentista. El religiós ha reclamat que la professió sigui independent del poder.

Hilari Raguer

La premsa ha d'encarnar la llibertat dels ciutadans, no està a sou del poder. Els periodistes han de ser lliures i independents.


Es tracta d'una visió que comparteix la periodista i escriptora Isabel-Clara Simó, que, com a directora de la revista 'Canigó', va haver de fer malabarismes, diu, per esquivar la censura que s'imposava durant la dictadura. Malgrat considerar que el periodisme es troba en crisi, Simó ha reivindicat que segueixi sent el 'quart poder'.

Isabel-Clara Simó

És un autèntic guardià de la democràcia. Un diari d'un partit és antinatura. El periodista va en contra del poder.


Una de les missions del periodisme actual és filtrar tota la informació a la qual la ciutadania està sotmesa. Així, el cap de la secció 'Mèdia' del diari 'Ara', el periodista Àlex Gutiérrez, ha posat en valor la feina dels professionals.

Àlex Gutiérrez

Cal que algú pagui per fer aquesta feina, que és costosa, que requereix de recursos.


El periodista Vicenç Villatoro i l'historiador Jaume Sobrequés, convidats a participar de la taula, finalment no han pogut assistir-hi. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha presentat l'acte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.