La depuradora que dóna servei a Valldoreix acull una prova per processar l'aigua sense gastar energia
Les depuradores consumeixen una gran quantitat d'energia / Foto: ACN - Núria Torres
SocietatPublicat el 4/mar/16 per Albert Prat
La depuradora de Rubí, que dóna servei a Valldoreix, acollirà la prova pilot d'una investigació que pretén desenvolupar el primer sistema que processa l'aigua generant més energia que la que consumeix. L'objectiu d'aquest sistema és reduir l'alta factura energètica de les depuradores.
Es calcula que aproximadament el 3% del consum energètic mundial es destina al processament de l'aigua. En aquest projecte, s'utilitza un bacteri que permet eliminar el nitrogen sobrant a l'aigua, que fins ara s'elimina utilitzant part del carboni que conté. D'aquesta manera, es podrà fer servir tot el carboni per generar biogàs, que compensa l'energia utilitzada en el procés de depuració. Un dels investigadors del projecte, Julián Carrera, assenyala que aquest bacteri s'introdueix a la línia principal de les depuradores en declaracions al programa 'El Pou', produït per Cugat.cat per a La Xarxa.
Julián Carrera
És un bacteri que es va trobar el 1995. Aquest tipus de bacteri no s'utilitza. La idea és introduir-lo a la línia principal d'aigua i així eliminarem el nitrogen sense necessitat de carboni.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Carrera afegeix que amb aquest sistema es pot aconseguir un estalvi important.
Julian Carrera
Traduït a números a Catalunya, el consum de les depuradores suposa uns 20 milions d'euros. Amb aquest nou sistema volem que no hi hagi consum i, si tot va bé, arribar a produir-ne.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Els investigadors calculen que es poden arribar a generar fins a 9 kw/h per habitant. Actualment, les depuradores suposen una despesa d'entre 8 i 15 kw/h per persona. Aquest projecte, finançat pel programa LIFE de la Unió Europea, s'ha fet conjuntament entre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'empresa Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Plataforma Tecnològica Europea per a l'Aigua (WssTP).