La ILP per l'Educació Pública busca suports a la ciutat i suma ja 25.000 firmes

La Casa de Cultura ha acollit la presentació de la ILP en favor de l'escola pública i un debat obert als ciutadans

Societat

Publicat el 13/feb/15 per Dani Velázquez

La defensa de l'escola pública, garantir l'accés a l'educació i eliminar les ajudes a les escoles privades són algunes de les propostes de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per l'Educació Pública, presentada aquest divendres a Sant Cugat i promoguda per 132 entitats entre escoles, ampa, associacions i partits d'àmbit nacional. Amb 25.000 signatures recollides, la plataforma ha rebut el suport de les Comissions Grogues i la Coordinadora d'AMPA local, que assegura que és necessari blindar l'educació dels canvis polítics i impedir que l'escola pública sigui un element en la disputa electoralista. L'acte ha tingut lloc a la Casa de Cultura en el marc de les Jornades de Biocivilització.

Més enllà de blindar l'escola pública, la ILP vol augmentar fins un 6% del PIB l'inversió en educació i crear condicions laborals dignes per als docents. La proposta busca un model d'escola que no permeti la proliferació d'escoles privades amb finançament públic. En aquest sentit, la membre de la Comissió Promotora de la ILP Rosa Cañadell ha criticat que mentre que a Europa l'educació pública suposa un 90% del total de l'escolarització, a Catalunya és tan sols d'un 60%.

Rosa Cañadell

Els centres privats amb diners públics han de desaparèixer. És una anomalia dins de la Unió Europea. La mitjana dels països del nostre entorn, el 90% de l'alumnat s'escolaritzen centres públics, mentre que aquí a Catalunya només ho fan un 60% i a la ciutat de Barcelona només un 40%. Pensem que això és inadmissible.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Una altra reclamació de la ILP és la desvinculació definitiva de la política de l'educació. El membre de la Comissió Groga de la Coordinadora d'AMPA de Sant Cugat Sergi Casbas ha declarat a Cugat.cat que és necessari protegir l'educació dels canvis polítics.

Sergi Casbas

Volem que el que es busqui no sigui el rèdit polític, com és el cas de les lleis actuals com la LEC, la LOMCE, la LOGSE, del PSOE. El que es busca una educació que formi els nostres infants de la millor manera possible.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Els impulsors afirmen que actualment el context polític no els és favorable perquè la majoria dels grups parlamentaris van votar a favor de la LEC. Tot i això, afirmen que el fet que aquesta ILP es presenti al Parlament pot crear una oportunitat per generar el debat real sobre l'educació pública a Catalunya. De les 50.000 signatures necessàries perquè la ILP es discuteixi al Parlament, la Comissió Promotora n'ha recaptat 25.000 des de l'octubre passsat.