Els grups han coincidit a qualificar la proposta estatal com un atac contra la democràcia i contra els ajuntaments, tal com ha destacat la portaveu de CiU, Cristina Paraira.
Cristina Paraira
Entenem que és un atac a l'autonomia local sense precedents, carrega el principi de subsidarietat, és recentralitzador i no té en compte que les EMD són l'administració més propera.
Aquest rebuig s'ha sumat al d'una moció del PSC amb esmenes de CiU, que, a més rebutjar la proposta estatal, també demana a la Generalitat la defensa de les competències exclusives en règim local i la tramitació urgent de la llei catalana de Governs locals i Hisendes locals. El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha criticat un avantprojecte que 'vol carregar-se les competències dels ajuntaments'.
Ferran Villaseñor
Vol carregar-se les competències dels ajuntaments mitjançant la reducció del seu finançament i abordar les compentències per ens provincials.
Davant la situació que plantegen les dues mocions aprovades, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha reclamat de nou un millor finançament per als municipis.
Joan Calderon
Toca tornar a demanar un escenari de finançament de les administració local per donar cobertura a tots els serveis.
El text també demana a la Generalitat la modificació de la legislació perquè es permeti que les EMD de gran format, com la de Valldoreix, puguin veure reconegudes les seves especificitats territorials i econòmiques. Tot i així, el PP -que s'ha abstingut en la proposta de suport a les EMD i ha votat en contra del rebuig a la reforma de l'administració local- ha defensat la necessitat de portar a terme canvis estructurals i en profunditat dins les institucions públiques. En aquest sentit, el portaveu del PP, Jordi Carreras, ha assegurat que la continuïtat de l'EMD de Valldoreix requereix de reflexió per concretar la seva conveniència.
Jordi Carreras
No sabem si allò que convé més als ciutadans és mantenir l'actual divisió administrativa o que desaparegui l'EMD per un consell de barri.
La CUP, a través del regidor Ignasi Bea, també ha obert la porta a abordar la viabilitat de l'administració valldoreixenca, tot i que ha donat suport a la moció en considerar que la proposta estatal de supressió de les EMD és una imposició.
Ignasi Bea
Estem oposats a la reforma i suprimir les EMD per norma és una retallada democràtica. Però hem de fer un debat sobre si l'EMD és pertinent. Nosaltres al programa polític vam proposar fer una consulta.
Les dues mocions destaquen que la proposta de racionalització i sostenibilitat de l'administració local com un atac a l'autonomia local que no soluciona el problema del dèficit públic.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.