Marcos Rodríguez (Vox): 'El cordó sanitari és una de les coses més antidemocràtiques'

El portaveu de Vox fa balanç de la feina feta pel seu grup i de l'any i mig de mandat


  • Comparteix:

Per primera vegada des d'aquest mandat Vox té representació al ple municipal. El seu portaveu, Marcos Rodríguez, assegura que la formació està fent bona feina, tot i que institucionalment bona part dels partits han decidit no donar suport a les seves iniciatives. 'El cordó sanitari és una de les coses més antidemocràtiques', ha afirmat Rodríguez en una entrevista a Cugat Mèdia, a la qual situa com a prioritats per a Sant Cugat la seguretat, el suport a les famílies i el manteniment de la ciutat.


Portem gairebé un any i mig de mandat, el primer que compta Vox amb grup municipal. Quina valoració en fan?
La valoració, sincerament, és molt positiva. És la primera vegada que hem entrat a l'Ajuntament i la valoració és molt positiva. Estem fent una feina molt bona i no ho dic jo, sinó que ens ho diuen els veïns de Sant Cugat.

Constantment, quan estem al carrer, amb carpes informatives, se'ns apropa moltíssima gent per felicitar-nos i per animar-nos.

Era el que s'esperaven?
Era un interrogant. Nosaltres no som polítics. Jo no em considero polític, soc un polític circumstancial, tinc la meva feina, tinc el meu petit negoci. El Jordi, el meu company regidor, és mestre amb excedència.

Estem aquí per donar un servei a la societat i posar el nostre petit gra de sorra, per solucionar els problemes als veïns de Sant Cugat i per canviar la forma de fer política.

Quines són les principals preocupacions de Vox respecte a Sant Cugat?
Les nostres preocupacions són molt clares. Hi ha eixos que per nosaltres són línies vermelles.

Per nosaltres la seguretat és molt important. Volem que Sant Cugat sigui un referent en seguretat amb uns nivells d'excel·lència.

Un altre eix important és la família. És un dels pilars fonamentals de la societat,

L'altre eix important és ocupar-nos de totes aquelles problemàtiques que preocupen als veïns de Sant Cugat de Vallès. Habitatge, manteniment de via pública, demandes històriques com l'hospital, la residència, la mobilitat...

Parlem d'alguns dels temes que vostè ha citat. Al número 1 del rànquing ha situat la seguretat. Creu que Sant Cugat és una ciutat insegura?
Sant Cugat és una ciutat amb uns nivells de seguretat millors que els nostres veïns i això és evident. Però el nostre partit vol treballar per portar el nivell de seguretat a l'excel·lència, perquè ens ho exigeixen les famílies, ens ho exigeixen els nostres votants.

Per què?
Perquè ens ho mereixem, perquè paguem unes taxes i paguem uns impostos que per a nosaltres són molt elevats. És una exigència per part dels votants i també per protegir les nostres famílies i els nostres fills. La seguretat és un dels eixos principals de les nostres polítiques.

Ara mateix el municipi té unes ràtios d'uns 56 delictes per cada 1.000 habitants. La mitjana de Catalunya està en 78. És evident que està molt per sota de la mitjana catalana. On s'hauria d'incidir en el cas de Sant Cugat?
És una reivindicació que no ve de nosaltres, ve dels veïns de Sant Cugat. Els veïns s'apropen constantment per reclamar-nos més seguretat en segons quines àrees de Sant Cugat.

Hi ha problemes de robatoris, problemes de robatoris amb violència. És un problema generalitzat a Espanya i a Catalunya amb un augment de fets delictius.

Però no és el cas de Sant Cugat, on els robatoris amb força a domicilis s'han reduït el primer semestre de l'any i hi ha un 10% menys de fets delictius. Creu que no ho estan fent bé els cossos de seguretat?
Això és una afirmació que jo no he fet i mai la faré. De fet, aprofito per felicitar els cossos de seguretat, a la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que també fa una feina que no es veu a Catalunya, però que es fa.

Tenim una realitat, que és que tenim municipis veïns com Terrassa, Rubí i Sabadell amb uns nivells de delinqüència elevats. Seria imprudent pensar que això no arribarà a Sant Cugat tard d'hora. O posem els mitjans per evitar que la delinqüència pugi o això arribarà.

A més, aquí tenim un problema molt greu, que és haver donat la cartera de Seguretat a ERC. Això a nosaltres ens preocupa moltíssim.

A nosaltres ens costa que hi hagi més delictes dels que oficialment es tenen constància. Les ocupacions, per exemple. Hi ha moltíssimes ocupacions, moltíssimes, que no consten oficialment perquè no es denuncia.

Vostè parla d'augmentar els nivells de seguretat. Com ho faria?
Hem presentat tres mocions en l'àmbit de la seguretat. La primera moció reivindicava i reclamava més mitjans materials a Sant Cugat més Policia Local.

Quina és la ràtio correcta per un municipi com Sant Cugat, segons Vox?
Les dades no les tinc aquí, però crec que la ràtio recomanada seria entre 120-130 agents. Amb les noves incorporacions estem ara amb uns 80.

Des de Vox hem reclamat més Policia Local, però també més dotacions dels Mossos d'Esquadra.

Una persona que deixa de pagar un lloguer o una hipoteca, formalment, és una persona que està ocupant una propietat que no és seva. Vostès, quan parlen de la problemàtica de l'ocupació, de quin tipus d'ocupació parlen?
Nosaltres parlem del problema general de l'ocupació, És un problema i és un fet real que preocupa moltíssimes persones. No només l'ocupació, la seguretat en general. Hi ha fets delictius que eren impensables que passessin a Sant Cugat.

Les situacions que planteja tenen més un enfocament socioeconòmic que no pas de seguretat o de resposta policial. Quines serien les propostes d'atenció als més vulnerables de Vox en aquest cas?
Jo vull fer un paral·lelisme del qual realment preocupa als veïns. Posaré un cas real.

Unes treballadores d'un supermercat de Coll Favà ens informen que hi ha un cotxe al pàrquing de l'estació de Renfe que està abandonat i que està ocupat per quatre persones. Cada dia es troben que passen molta por per falta d'il·luminació.

Nosaltres ens ocupem de recollir aquesta preocupació, parlem amb la Policia Local, indiquem que hi ha tres persones que estan en una situació de vulnerabilitat dins un cotxe ocupat a la via pública.

La solució de l'Ajuntament ha sigut empadronar aquestes persones en aquest cotxe.

Vostè sap que l'empadronament és obligatori?
L'empadronament és obligatori, però les lleis es poden canviar.

Als parlaments, que són els que legislen, un ajuntament no legisla.
Vox està al Parlament, al Senat, al Congrés dels Diputats. És la nostra vocació, hem vingut per canviar les coses, no per continuar.

Jo li torno a preguntar com a portaveu del grup municipal de Vox. Quina és la seva política per atendre aquest tipus de situacions?
Aquí està fallant, potser, els Serveis socials. La situació òptima per viure no és dins d'un cotxe amb una situació de vulnerabilitat. I si, a més, això provoca un problema de percepció d'inseguretat, s'ha d'atendre aquestes persones.
No vull un ajuntament que empadroni gent en cotxes, autocaravanes, sota un pont o en un banc del carrer.

Entenc que no està parlant de l'incompliment d'una llei.
No, jo he dit que les lleis es poden canviar i amb aquesta direcció ho està fent Vox al Senat i al Congrés de Diputats.

En cas que Vox tingués capacitat de gestió del pressupost municipal, on posaria les inversions?
On segur que no les posaríem és en totes aquelles partides que no reverteixen directament en els veïns i famílies de Sant Cugat.

Pot posar exemples?
Hi ha moltíssimes partides. Ja vam oferir al tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, un llistat de partides que estaven pressupostades i que per a nosaltres s'havien d'eliminar.

Doncs parlem de les partides prioritàries.
Les partides prioritàries són totes aquelles que donen suport a les famílies. També aquelles que garanteixen els serveis necessaris com manteniment de carrers, neteja, manteniment de parcs, l'enllumenat...

Entén per què hi ha grups municipals que parlen de cordó sanitari a Vox?
El cordó sanitari és una de les coses més antidemocràtiques que pot haver-hi. Jo i el meu company estem dins l'Ajuntament perquè moltíssims veïns de Sant Cugat del Vallès han dipositat la seva confiança en nosaltres.

I perquè Vox defensa els valors que ells entenen que són importants per als seus fills, per a les seves famílies i per a la societat en general.

Moltes vegades se'ls acusa precisament de complir ordres d'un partit mare que està a Madrid i no aterrar a la realitat dels municipis. Vostè creu que això és una afirmació correcta?
Et posaré un exemple amb dades. Hem presentat, jo crec, al voltant de 20 mocions. Hem presentat mocions completament en benefici de les famílies de Sant Cugat i molt municipalistes.

*La transcripció és un extracte de l'entrevista íntegra


Marcos Rodríguez

El cordó sanitari és una de les coses més antidemocràtiques que pot haver-hi. Jo i el meu company estem dins l'Ajuntament perquè moltíssims veïns de Sant Cugat del Vallès han dipositat la seva confiança en nosaltres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.