Sant Cugat reclama que l'Estat demani perdó pel judici i assassinat contra Companys

Amb una moció d'ERC, Junts, la CUP i ECP, l'Ajuntament vol que el govern espanyol vagi més enllà de l'anul·lació del judici


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Lluís Companys

Imatge d'arxiu de Lluís Companys

Sant Cugat exigeix que l'Estat vagi més enllà de l'anul·lació del judici que va acabar amb l'assassinat de Lluís Companys. El ple ha aprovat aquest dilluns una moció en aquest sentit, presentada per ERC i amb el suport de Junts, la CUP i En Comú Podem (ECP); el PP i Vox hi han votat en contra i el PSC s'ha abstingut. Amb el text, l'Ajuntament haurà d'instar al govern espanyol a demanar 'formalment perdó per aquest crim al poble de Catalunya'. La proposta també lamenta 'que hagin hagut de passar 84 anys perquè l'Estat hagi procedit a l'anul·lació del judici i del consell de guerra contra el president'. Així, Sant Cugat s'alinea amb la Comissió de la Dignitat de Catalunya i altres entitats que ja havien fet aquesta petició.


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

En nom d'ERC ha intervingut la regidora Esther Madrona, que ha recordat que la nul·litat del judici "no és el final" de la lluita per reparar la memòria de Companys. Sobre ell, ha subratllat que és "patrimoni de tots els catalans" i ha instat tots els grups municipals a debatre tot travessant les "fronteres partidistes".

Des de la resta de grups proposants s'han situat en aquesta idea. Així, el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró ha recordat que vuit presidents anteriors a Salvador Illa "han patit repressió". "És possible que algun dia es portin mocions sobre presidents que hagin patit repressió", ha dit en referència a Torra i Mas. I també ha aclarit el vessant universal dels presidents: "Tant Montilla com Companys van ser presidents de tots".

El portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha destacat que la moció assenyala els crims del franquisme.

El PSC ha optat per l'abstenció per estar a favor dels acords que condemnen l'assassinat de Companys i que lamenten que la nul·litat del judici trigués més de 80 anys en arribar. La portaveu socialista, Elena Vila, ha posat en valor que això hagi estat possible amb la llei de memòria històrica. "És un pas ferm", ha reivindicat. Ara bé, ha lamentat que la moció vagi més enllà: "Cal preguntar-se si el govern espanyol és l'hereu d'aquell estat franquista".

Tant el PP com Vox han votat en contra. El portaveu dels populars, Álvaro Benejam, ha apuntat que Companys va tenir "una part fosca" i ha recordat la rebel·lió amb què va proclamar l'Estat Català el 1934. En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, que ha qualificat Companys de "personatge obscur i sinistre", autor de "crims durant la Guerra Civil". "La sentència de mort no justifica l'absolució dels crims", ha apuntat, tot fent "un homenatge a les víctimes de Companys".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.