Suport santcugatenc a la Declaració de Prada en defensa del català

El ple ha aprovat una moció que insta a aplicar mesures per "revertir la situació de vulnerabilitat del català"

Imatge de la sessió inaugural de la 56a Universitat Catalana d'Estiu d'aquest 2024 on es va signar la Declaració de Prada / Foto: ACN (Marina López)

Política

Publicat ahir per Anna González

L'Ajuntament dona suport a la Declaració de Prada i a les mesures que s'hi proposen per 'revertir la situació de vulnerabilitat que pateix la llengua catalana'. A través d'una moció de Junts a la qual s'hi han afegit ERC i la CUP; el consistori expressa aquesta adhesió i insta a la Generalitat a aplicar 'amb fermesa' les accions que planteja la declaració en defensa dels drets lingüístics i l'ús del català. La proposta ha comptat amb el suport al ple de la resta de grups municipals, tret del PP i de Vox que consideren que la situació de la llengua catalana és la conseqüència de les polítiques lingüístiques dels darrers 30 anys.


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Per al PP i Vox, s'ha utilitzat el català com a "arma política" i és per això que ara es troba en retrocés. Els dos partits han defensat els drets lingüístics, diuen, sense imposicions, també en l'ús del castellà.

Però PP i Vox s'han quedat sols i la resta de grups ha donat suport a la Declaració de Prada i a les seves mesures, que es va signar a la Universitat Catalana d'Estiu d'aquest 2024. Com ha explicat la regidora de Política lingüística, Núria Fernàndez; el manifest és "un crit d'alerta" per la situació del català i defensa poder parlar-ho amb tothom, consumir cultura i entreteniment en català i exercir els drets lingüístics.

Busca implicar tothom i en tots els àmbits, fet pel qual la moció aprovada també insta a la Generalitat i a les institucions a aplicar les mesures proposades. També a l'Ajuntament, a través de la regidoria de Política lingüística, a "continuar amplificant la promoció de l'ús del català en tots els àmbits d'actuació municipal".

De fet, aquest ha estat un dels retrets d'En Comú Podem i del PSC, que han demanat a l'equip de govern més polítiques locals amb aquest objectiu que recull la declaració.