Una Diada a Sant Cugat d'esperança, llengua, autocrítica i retrets

La plaça de Rafael Casanova ha acollit l'ofrena floral, amb la participació d'entitats culturals, esportives i polítiques


Temes relacionats

Vallès, al discurs de la Diada: 'La voluntat d'un poble no té aturador' (11/set/24)

Diada Nacional: Valldoreix reivindica un blindatge per a les EMD (11/set/24)


  • Comparteix:

L'ambient polític que ha assentat el govern de la Generalitat socialista ha marcat la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat. La plaça de Rafael Casanova ha acollit l'ofrena floral tradicional, amb la participació d'entitats culturals, esportives i polítiques, entre elles els partits polítics. En els discursos que han fet els representants de les associacions hi ha hagut missatges d''esperança' per al futur de Catalunya, crides a la defensa de la llengua i a la unitat perquè l'independentisme torni a agafar força. També hi ha hagut retrets, en particular cap al PSC i ERC per haver signat l'acord que ha posat Salvador Illa al capdavant del Govern.

Des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han estat especialment crítics amb les forces polítiques independentistes. "Ens han deixat abandonats", ha lamentat el coordinador de l'entitat Jaume Cifuentes, que creu que ara és la ciutadania qui ha de mantenir "la flama". Cifuentes, precisament, ha estat una de les persones més crítiques durant l'acte, que ha escridassat en un parell d'ocasions el PSC i ERC pel pacte de la Generalitat.

Altres entitats han projectat una mirada més enllà del procés. "Arcadi Oliveres, abans de morir, va dir que no deixéssim de tenir esperança en el poble, en la llengua, en Catalunya, en la gent, en els immigrants", ha recordat el president de l'Ateneu, Àlvar Roda, que reivindica que la Diada sigui "per a tots els catalans".

La trobada ha comptat amb la participació i les ofrenes de l'ANC, el Consell per la República, Òmnium Cultural, la Unió Ciclista Sant Cugat, la UESC, el Club Rugby Sant Cugat, els Geganters, el Sant Cugat FC, la Penya Blaugrana, el Club Muntanyenc, el Futbol Sala Sant Cugat, l'Entitat Sardanista i l'Ateneu.

Autocrítica i esperança

Per part de les forces polítiques, totes les que han participat tenen representació al ple municipal: Junts i les Joventutats Nacionalistes, ERC i el Joven Republicà, el PSC i la JSC, la CUP i En Comú Podem.

La presidenta de Junts, Marta Canas, ha subratllat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, va ser "un dels impulsors del 155". "Volem reivindicar tornar a sortir als carrers i demostrar qui som i qui volem ser".

Per part d'ERC ha intervingut el president local, Oriol Cisteró, que ha fet autocrítica que la gestió del procés per part de l'independentisme i ha instat el moviment a "tornar a aixecar-se". "Hem de sortir al carrer", ha clamat el republicà.

La portaveu del grup municipal del PSC, Elena Vila, ha celebrat que s'obre "una nova etapa després d'una dècada perduda" a Catalunya, en referència a la presidència de Salvador Illa. "Serà un president que governarà per a tothom i que farà avançar el país", ha assegurat la senadora.

El membre de la CUP Siscu Ruiz creu que la Diada pot servir de punt de partida per a la reconstrucció de la societat. "Hem de deixar-nos de lluites que no ens aporten res i tenir clars els objectius", ha dit.

Des d'En Comú Podem han reivindicat que "Catalunya és un país d'acollida". El portaveu del grup municipal, ha instat a "no perdre de vista" les coses que poden fer avançar el país.

El discurs de Vallès

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha fet una crida a la ciutadania a no caure "en el desànim". Ho ha fet amb el discurs institucional, que ha tingut lloc a les portes de l'ajuntament, on ha reivindicat que "la voluntat d'un poble no té aturador" i on ha reclamat un futur "esperançador", on la llengua, les institucions i els drets "siguin plenament respectats". Vallès ha clamat perquè sigui la ciutadania qui defineixi aquest futur "de forma pacífica i democràtica".














Jaume Cifuentes

Estem en uns moments delicats per a l'independentisme. Els partits ens han abandonat i ara hem de mantenir la flama.

Àlvar Roda

Arcadi Oliveres deia que no deixéssim de tenir esperança en el poble, la llengua, Catalunya, la gent, els immigrants.

Marta Canas

Tots estem al cas que al Parlament hem perdut la majoria independentista i que tenim un president socialista que va impulsar el 155. Hem de sortir als carrers.

Oriol Cisteró

Hem de sortir al carrer. Catalunya ens necessita al carrer.

Elena Vila

Després d'una dècada perduda, obrim una nova etapa, amb un president que governarà per a tothom i que farà avançar el país.

Siscu Ruiz

La societat s'ha de reconstruir. Ens hem de deixar de lluites que no aporten res.

Ramon Gutiérrez

Catalunya és un país d'acollida i hem de perdre de vista allò que no ens fa prosperar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.