Els partits de Sant Cugat, expectants davant el futur govern de Salvador Illa

Junts i ERC afirmen que el seu pacte local no perilla


Temes relacionats

Els juntaires i entitats independentistes de Sant Cugat fan costat a Puigdemont en el seu 'retorn' ( 8/ago/24)


  • Comparteix:

Salvador Illa, president de la Generalitat / Foto: ACN (Jordi Borràs)

Salvador Illa, president de la Generalitat / Foto: ACN (Jordi Borràs)

El Parlament ha investit aquest dijous el socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat amb els vots a favor del PSC, ERC i Comuns. El socialista ha aconseguit la majoria absoluta de 68 diputats i serà el 133è president de la Generalitat. Amb Puigdemont en el focus mediàtic, el PSC torna al govern després de 14 anys de presidents independentistes. Illa ha reclamat una aplicació de la llei d'amnistia 'àgil, ràpida i sense subterfugis' al seu discurs d'investidura. A Sant Cugat, ERC i En Comú Podem han avalat el suport a Illa en un acord que vigilaran 'de prop'. La resta de formacions han coincidit que el govern socialista no serà beneficiós per al futur de Catalunya. Junts i ERC estan d'acord, però, amb què possibilitar la investidura per part dels republicans no ha d'afectar el pacte de govern local. El PSC ha preferit no fer declaracions.


Junts per Sant Cugat

Marta Canas

Marta Canas

La presidenta de Junts, Marta Canas, exposa que Catalunya no es mereix Illa com a president per la seva "dependència" de Madrid. La juntaire es mostra convençuda que no cobrirà les demandes dels catalans i que el pacte que ha possibilitat la investidura no respon a "la voluntat del poble català". Junts va demanar tres vegades susprendre el ple.

Sobre si influirà en el pacte local Junts-ERC el fet que els republicans hagin possibilitat la investidura, Canas exposa que no s'han de barrejar les coses i que el pacte local "és un assumpte diferent". No obstant això, ha dit, la política "és viva" i que és a l'equip de govern qui li toca valorar el futur.



ERC

Alba Gordo

Alba Gordó

La secretària general d'ERC, Alba Gordó, reitera que els republicans han investit Illa per "retornar el PSC al catalanisme politic". Diu que l'acord amb el PSC inclou el blindatge del català, l'aposta per què la Generalitat recapti i liquidi tots els impostos i el manteniment de tots els avenços assolits en polítiques públiques d'Aragonès.

Sobre el pacte local Junts-ERC, la republicana també exposa que és un acord diferent al de la Generalitat i que "un no ha d'afectar l'altre". I ha recordat que la sortida de Junts del govern català no va impedir que les dues formacions segellessin el pacte a Sant Cugat.



PSC

Elena Vila

Elena Vila

La portaveu del grup municipal del PSC, Elena Vila, ha expressat a Cugat Mèdia que, de moment, no faran declaracions sobre la investidura com a president del seu candidat.


PP

Álvaro Benejam

Álvaro Benejam

El president del PP, Álvaro Benejam, ha qualificat de "dantesca" la investidura d'Illa a partir dels vots d'ERC i "amb el xantatge de l'amnistia al darrere". Tot plegat, creu, perjudica la democràcia i el futur de tota la ciutadania.

El popular també s'ha referit a l'aparició de Puigdemomt, que ha titllat de "pantomima" amb l'objectiu de treure protagonisme a Illa. Aquest fet ha danyat, exposa, la credibilitat d'una institució com és el Parlament. Ha reprovat la incoherència del juntaire d'anunciar que assistira al ple i no presentar-s'hi.



CUP

Marco Simarro

Marco Simarro

El portaveu municipal de la CUP, Marco Simarro, considera que cal un nou cicle en la política catalana on els partits independentistes no han sabut imposar la seva agenda, fent autocrítica. La llei d'amnistia "no és suficient", ha dit, arran de la cerca de l'expresident Puigdemont.

La CUP creu que el nou govern ha de lluitar per les polítiques d'habitatge, per treballar en clau ecologista i pels drets socials. Simarro té clar que el d'Illa serà el govern català més "espanyol" que tindrà Catalunya.



Vox

Marcos Rodríguez

Marcos Rodríguez

Per al portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, aquest 8 d'agost ha estat "un espectacle lamentable" per l'aparició i desaparició de Puigdemont, en el que considera un atemptat contra l'estat de dret.

Rodríguez creu que Illa serà un "dels pitjors presidents" del govern català per ser el culpable del "separatisme més radical". Davant el nou cicle polític que s'obre, la formació, diu, continuarà la seva lluita "al carrer, a les institucions i als tribunals per garantir els drets de tots els espanyols".



En Comú Podem

Ramon Gutiérrez

Ramon Gutiérrez

El portaveu dels comuns, Ramon Gutiérrez, s'ha mostrat satisfet en possibilitar amb els seus vots la investidura del socialista, tot i lamentar el clima enrarit per l'absència de Puigdemont.

Seran exigents, expressa, a l'hora de fer seguiment de les polítiques del PSC, sobretot en habitatge, màxima prioritat dels comuns. Una actitud vigilant, diu el santcugatenc, per corregir la tendència socialista d'anar a "a la dreta".




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.