L'equip de govern es queda sol en l'aprovació del pla de sanejament financer

El tinent d'alcaldia d'Economia reitera que la situació "és molt seriosa" i lamenta el rebuig de l'oposició


Temes relacionats

L'Ajuntament albira una millora de la seva situació financera a finals d'any (12/jul/24)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la façana de l'ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la façana de l'ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El pla de sanejament financer per revertir la situació econòmica de l'Ajuntament ja té el vistiplau del ple. L'aprovació, però, només ha comptat amb els vots de l'equip de govern, que s'ha quedat sol en la defensa d'un document al qual no ha donat suport cap altre grup municipal. Tota l'oposició hi ha votat en contra tret del PP, que s'hi ha abstingut. Les crítiques van des de la manca de transparència, al rebuig a les mesures que preveu el document o el que consideren 'un relat polític' intencionat. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, però, ha recordat a l'oposició que 'haver de fer un pla de sanejament és una cosa molt seriosa' que no succeeix a altres ajuntaments.

ESCOLTA-HO

I és que l'Ajuntament està tutelat financerament per la Generalitat a conseqüència d'haver tancat els exercicis econòmics del 2022 i 2023 amb alguns indicadors en negatiu, entre els quals l'estalvi net. És a dir, amb un desequilibri entre ingressos i despeses.

Això suposa que el consistori té algunes restriccions, especialment pel que fa a les inversions i a l'endeutament, i ha de presentar a la Generalitat aquest pla de sanejament que recull la previsió de tancament del 2024 i la projecció fins al 2027 amb l'aplicació de diverses mesures.

Com va avançar el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, en roda de premsa divendres passat; la previsió és -com apunta el document aprovat- tancar aquest any amb els 'indicadors econòmics clau en positiu'. Això significa, si es compleix, que l'Ajuntament podrà sortir de la tutela econòmica de la Generalitat, tornar a optar a operacions d'endeutament i fer una política d'inversió 'normalitzada'. Tot i així, això no serà fins al març del 2025 -quan es presenta la liquidació del pressupost- i, per tant, de moment els comptes de l'any vinent continuaran marcats per la contenció i pel compromís de l'equip de govern de mantenir la pressió fiscal, com a mínim, pel que fa al balanç del mandat, ja que de cara al 2025 s'incorporarà la nova taxa de gestió dels residus.

Resposta de l'oposició

El plantejament de l'equip de govern no ha agradat a l'oposició. El més crític ha estat el PSC amb la seva portaveu, Elena Vila, que ha acusat l'equip de govern "d'anar a buscar la tutela de la Generalitat" com a part d'un "relat polític" per després vendre que "han salvat l'Ajuntament". Per Vila, que ha tornat a retreure l'increment de sous, es pot fer un pla "sense alarmar la ciutadania", sense retallar serveis públics i incrementant impostos.

Una visió compartida per la CUP, que tampoc ha donat al vistiplau a la política fiscal de l'equip de govern ni al "fer més amb menys". "La institució no pot ser un Excel que s'ha de quadrar", ha lamentat el portaveu cupaire Marco Simarro.

A les crítiques s'hi ha afegit la regidora d'En Comú Podem, Aina Balada, que també ha lamentat que s'hagi optat per "la via de més patiment" i ha retret la falta de transparència.

Per la seva banda, Vox ha carregat, entre d'altres, contra la incorporació d'una nova taxa de residus en compliment d'una normativa europea que obliga tots els estats de la UE.

El PP, l'únic grup de l'oposició que no hi ha votat en contra, però s'hi ha abstingut, ha recordat que "s'ha de fer un pla de sanejament per com va deixar l'anterior govern l'Ajuntament".

Davant les crítiques, Brugarolas ha lamentat el posicionament de l'oposició, a la qual ha recordat que si l'Ajuntament fos una empresa "hauríem d'haver fet un ERO" i que ha estat un "repte majúscul" no carregar aquesta situació a la ciutadania, precisament, per "garantir els drets dels més vulnerables".




Carles Brugarolas

Si això fos una empresa, hauria d'haver fet un ERO. La situació no és un relat polític, es veu en les xifres que tenen al davant.

Elena Vila

El més responsable hagués estat presentar un pla sense alarmar la ciutadania, sense retallar en serveis públics i augmentant la pressió fiscal perquè qui més té més pagui.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.