Crítiques, algun retret, i mà estesa pels consensos de ciutat per part de l'oposició

El govern ha replicat alguna de les intervencions, però en general ha acceptat i ha pres nota de les crítiques constructives


  • Comparteix:

Els cinc partits de l'oposició han fet el seu diagnòstic de l'estat de la ciutat un any després de canvi de govern i, en general, el to ha sigut més de crítica constructiva que de picabaralla. Els comuns i el PSC, malgrat llistar tot el que no ha funcionat aquest any, han allargat la mà al govern per pactar els grans temes de ciutat que necessiten consensos més amplis que els 13 regidors actuals. PP i Vox han admès que la ciutat està millor ara que amb el tripartit, mentre que la CUP ha lamentat que qui ha sortit perdent amb el canvi de govern han sigut les 'classes populars'. ERC, com a membre del govern, ha posat l'accent en perquè són al govern 'quan el més fàcil hauria sigut anar a l'oposició', mentre que des de Junts ha agraït el to de tots els partits i han dit que prenen nota de les aportacions de millora.

ESCOLTA-HO


Ramon Gutiérrez (En Comú Podem)

"La sensació és que no hi ha ningú al volant". Així ha definit Ramon Gutiérrez aquest primer any del nou govern. "Volen tenir bons titulars i cops d'efecte mediàtics; estan governant com si estiguessin de pas", ha afegit. També els ha acusat que, tot i treure pit que "escolten a tothom", han sigut incapaços de "codissenyar" res.

El portaveu dels comuns, després de sentir el discurs de l'alcalde on ha repassat tot el que han fet en un any, ha fet una llista de tot el que no han fet: el Pla d'Acció Municipal, un pla d'equipaments nou, noves places d'escoles bressol, ni ponts amb l'oposició.

Malgrat això, Gutiérrez ha afirmat que "ens oferim a acompanyar el govern per definir un nou model de ciutat".

Marcos Rodríguez (Vox)

En un discurs en el qual ha barrejat el castellà i el català alternativament, Rodríguez ha assegurat que "la ciutat no ha millorat i la decadència continua i no frena". I posa com a exemple principal la manca de neteja dels carrers.

També ha posat l'accent en la seguretat, o la falta d'aquesta. "És intolerable que una persona que paga molt per viure aquí, no se li pugui garantir la seva seguretat", i ha afegit que "no podem deixar la seguretat en mans d'ERC".

El líder local de Vox, però, també ha felicitat el govern per dues coses: per no apujar els impostos malgrat el forat econòmic del tripartit; i pel pla per fomentar l'emprenedoria aprovat al darrer ple.

"La situació és dolenta, veníem d'una situació pitjor, però això no és excusa. Apuntem alt, els nostres veïns es mereixen el millor. Ser de Sant Cugat ha de ser un orgull, hem de ser una ciutat ideal per les famílies", ha conclòs Rodríguez.

Marco Simarro (CUP)

La CUP considera que la ciutat ha fet "marxa enrere" aquest any, però Marco Simarro puntualitza: "Fa marxa enrere pel Sant Cugat popular, però les elits poden dormir tranquil·les". De fet, considera que el problema està sent l'"elitització" constant de la ciutat.

Simarro lamenta que el govern hagi optat per una reducció d'ingressos -congelació d'impostos i taxes- "quan més recursos feien falta", i el resultat d'aquesta decisió "han sigut les retallades". I sense més ingressos, el cupaire lamenta que això ha implicat una reducció de la redistribució, "en una ciutat tan desigual", i, per tant, la "reducció de serveis a les persones que ho necessiten".

També ha criticat que en el seu discurs l'alcalde hagi dedicat poca estona a parlar d'habitatge, quan és la preocupació principal dels ciutadans.

Simarro també ha retret al govern les seves dues primeres decisions: la pujada de sous "sense sentit i amb manca d'ètica", i l'"escenificació" de la retirada de les pilones de l'anella verda.

Álvaro Benejam (Partit Popular)

El portaveu dels populars ha començat el seu balanç del primer any explicant que tot el que s'ha fet i deixat de fer aquest primer any ha sigut per culpa de "la mala gestió del tripartit amb un dèficit de 22 milions, que fa que el govern encara estigui intervingut per la Generalitat". És per aquest motiu que ha afirmat amb rotunditat que ERC no hauria de ser el soci de govern de Junts. "Un partit artífex del problema, no pot ser part de la solució", ha dit Benejam.

El PP no està d'acord tampoc amb la mesura de congelació d'impostos i taxes perquè considera que el que haurà de fer el govern és abaixar-los, perquè diu que som la ciutat amb la pressió fiscal més alta de la demarcació de Barcelona.

Pel que fa a la mobilitat, Benejam ha sigut molt crític perquè considera que l'Ajuntament no ha fet res per evitar els embussos de les hores punta, tot i que saber-ne la solució, que seria eliminar el carril bici de l'anella verda.

En aquest sentit, també ha sigut molt bel·ligerant amb la pacificació de les zones escolars: "No hem de deixar-nos pressionar per reduir la mobilitat als entorns escolars. Molts portem els fills en cotxe a l'escola i ho volem seguir fent, i som la majoria".

Elena Vila (PSC)

Els socialistes han posat l'accent amb la manca de transparència d'aquest govern. Agafant-se a l'informe de la Síndica de Greuges de 2023, consideren que la falta de respostes als ciutadans, i la falta de diàleg amb l'oposició és part del mal balanç d'aquest primer any.

"Tot i totes som representants públics i hem de fer un control i fiscalització i no podem fer-ho sense informació. Ens hem assabentat de coses importants a través dels mitjans de comunicació", ha afirmat Elena Vila. Per aquest motiu li ha demanat a l'alcalde Vallès que encara és a temps de corregir-ho.

Vila també ha criticat l'augment de sous -"ara un regidor cobra més que un tinent d'alcaldia del mandat anterior"-, i que alhora hagin fet retallades com el d'eliminar l'Envelat de Nadal i recuperin els Premis Sant Cugat de l'Any. Sobre això, ha lamentat que s'hagi exclòs l'oposició del jurat.

Malgrat els retrets, igual que han fet els comuns, els socialistes també han allargat la mà per arribar a pactes de ciutat amb el govern: "Governar no és fàcil, ho sabem, i trobar el consens tampoc, però el PSC hi serà per posar les persones al centre".

Bernat Picornell (ERC)

El soci de govern de Junts també ha fet el seu balanç particular d'aquests 12 mesos, i ha posat l'accent en la seva aportació en les accions de govern. Abans, però, Bernat Picornell ha volgut recordar que la decisió de pactar amb Vallès no va fer fàcil. "Amb mals resultats de les eleccions municipals, el més fàcil era anar a l'oposició, però vam optar per ser útils a la ciutat", ha dit.

I per ser-ho, han decidit entomar alguns reptes que té Sant Cugat, com l'habitatge. Picornell ha parlat que segueixen treballant en el projecte de Ca n'Ametller, una de les propostes estrella del mandat anterior, i del qual Vallès no n'ha parlat en el seu discurs.

Pel que fa a la seguretat, ha recordat que les dades són bones, però que no han de deixar de treballar i seguint augmentant la plantilla d'agents de la Policia Local, que abans de final de mandat pretenen arribar als 100 agents. En aquest sentit, ha afegit: "Hi ha partits que volen fer servir la seguretat com a arma, però ens plantem davant els discursos de l'extrema dreta. Hem d'evitar que l'extrema dreta trobi aliats en cap racó de la ciutat".

I finalment, respecte a la reducció dels temps de resposta de les llicències d'obres de la qual ha presumit l'alcalde aquest divendres, Picornell ha volgut recordar que el pla de xoc per posar més recursos en aquest departament ja va començar el mandat passat amb Francesc Duch.

Cristina Paraira (JuntsxSant Cugat)

La portaveu del grup majoritari al ple, i a l'hora tinenta d'alcaldia, ha comentat que està "contenta" pel to en el qual s'ha desenvolupat el ple sobre l'estat de la ciutat. "Hem pres bona nota del que heu dit [l'oposició], i sempre creiem que podem millorar".

Respecte a les crítiques de manca de projecte de ciutat i de no tenir un rumb clar, Paraira ha admès que aquest primer any "ens hem centrat molt a redreçar la situació econòmica de l'Ajuntament i ens ha obligat a posposar actuacions. Ara cal planificar bé el creixement de la ciutat".

Paraira també ha respost les crítiques d'Elena Vila de no informar prou l'oposició de les accions de govern: "En prenem nota perquè nosaltres ho vam patir en el mandat anterior i no volem que ningú se senti igual ara", ha dit amb certa ironia.














Ramon Gutiérrez

Ens oferim a acompanyar el govern per definir un nou model de ciutat, però no han fet cap passa per construir aquests consensos.

Marcos Rodríguez

La situació és dolenta. Veníem d’una situació pitjor, però això no és excusa.

Marcos Simarro

Sant Cugat fa marxa enrere pel sant cugat popular, però per a les elits tot va bé.

Álvaro Benejam

No hem de deixar-nos pressionar per reduir la mobilitat als entorns escolars. Molts portem els fills en cotxe a l’escola i ho volem seguir fent, i som la majoria.

Elena Vila

Tot i totes som representants públics i hem de fer un control i fiscalització i no podem fer-ho sense informació. Ens hem assabentat de coses importants a través dels mitjans de comunicació.

Bernat Picornell

Amb mals resultats el més fàcil era anar a l’oposició, però vam optar per ser útils a la ciutat.

Cristina Paraira

Hem pres bona nota del que han dit, i sempre creiem que podem millorar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.