Juanjo Cortés: 'La urbanització de Baixador està en via morta'

Els veïns lamenten les paraules de Cortés i demanen aplicar la proposta de Sant Cugat de posar capa de rodament


  • Comparteix:

Estat actual de l'avinguda Baixador de Valldoreix / Foto: cedida

Estat actual de l'avinguda Baixador de Valldoreix / Foto: cedida

La urbanització de l'avinguda de Baixador 'està en via morta' i 'no serà una realitat ni a curt, ni a mig termini'. Això ha dit el president de l'EMD, Juanjo Cortés, a la junta de juny, afegint que Sant Cugat ha comunicat que 'no està en disposició d'assumir les contribucions especials'. Amb aquest escenari, el president ha anunciat que Sant Cugat i Valldoreix estudien la viabilitat tècnica d'aplicar a la via una capa de rodament. Una alternativa proposada per l'Ajuntament que el veïnat veu amb bons ulls mentre la urbanització dels 22.000 metres quadrats de carrer continua paralitzada. El portaveu dels veïns, Sergi López, ha lamentat les declaracions de Cortés i ha emplaçat l'EMD a posar bona voluntat per trobar una solució. El president valldoreixenc també ha subratllat la importància de concretar com es pagaria l'actuació i quines són les repercussions jurídiques, amb relació a les llicències d'obres.

Sant Cugat i Valldoreix tindran una reunió per prendre una decisió. S'acordi el que s'acordi, el president valldoreixenc ha deixat clar "que tot el relatiu amb Baixador entre les dues administracions quedarà per escrit".

D'aquesta manera, el president de l'EMD vol curar-se en salut amb un tema sensible, que afecta 91 finques i un cost de 4,5 milions. Preguntat per Cugat Mèdia, Cortés no ha volgut mullar-se amb el possible cost de la capa de rodament perquè, diu, cal estudiar l'aplicació de la mesura en una via amb les característiques de Baixador.

Sobre les conseqüències jurídiques de l'actuació, el president ha explicat als mitjans que fer una capa de rodament no significa que es puguin atorgar llicències. La concessió de permisos ha quedat aturada mentre no es resolgui la situació, ha dit el govern. Junts considera que l'atorgament de llicències hauria d'anar en paral·lel mentre les dues administracions treballen per arribar a un acord. Els veïns sostenen que al carrer adjacent de Sant Sebastià s'ha donat una llicència havent-hi capa de rodament.

La intervenció de Cortés ha estat arran d'una pregunta de l'Associació de Veïns de Baixador per saber el posicionament de l'EMD sobre la capa de rodament proposada en la reunió a tres bandes avançada per Cugat Mèdia. L'entitat també ha intervingut en el torn de preguntes i ha insistit a l'EMD que mogui fitxa per no desemparar els veïns.

Cortés ha reiterat per enèssima vegada que l'EMD no pot assumir la totalitat del cost de Baixador perquè trencarien la regla de la despesa. "Tal com està girbat el projecte, amb la postura de l'Ajuntament de Sant Cugat, aquest projecte està en via morta", ha dit el president que ha recordat que l'oposició ha tombat en dues ocasions l'encomana d'obres i l'expedient de contribucions especials a Sant Cugat.

A la sessió també s'ha presentat l'informe de la Síndica de Greuges, que ha explicat que dues queixes eren amb relació a Baixador.

Els temes destacats de la junta

La junta ha aprovat per unanimitat desenvolupar el planejament pendent del barri de Mas Fuster, a proposta de Junts. S'ha donat llum verda a la modificació pressupostària de 18.000 euros per finançar el canvi puntual del Pla General Metropolità.

La junta ha tractat la liquidació econòmica de 2023 de l'aportació que l'Ajuntament fa a Valldoreix en el marc del conveni econòmic financer, caducat des de 2019. Sant Cugat té pendent pagar a l'EMD 654.000 euros i ho farà al juliol. Aquesta qüestió va ser motiu de polèmica a l'última junta quan l'EMD va denunciar una retallada en l'aportació econòmica de l'Ajuntament, cosa que Sant Cugat va desmentir.

La sessió també ha servit per formalitzar l'adhesió de la piscina del complex esportiu de Valldoreix a la xarxa metropolitana de refugis climàtics i s'ha donat compte del protocol per a la prevenció i actuació en casos de violència i assetjament laboral. El govern ha retirat la modificació pressupostària que incloïa una subvenció de 4.000 euros a l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, presidida per l'exvocal de PDeCAT-Actuem i expresidenciable d'Independents a les darreres eleccions a l'EMD, Neus José.









Juanjo Cortés

Històricament hi havia un acord no escrit un cop s'aprovava el projecte perquè Sant Cugat assumís l'encomana de gestió. Sant Cugat ens ha dit que no estan en disposició d'assumir les contribucions especials i està en una via morta.

Sergi López

Que consideri això mort és una opinió subjectiva. S'hauria de dir una cosa així en un ple, perquè quedés constància.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.