Els veïns de l'avinguda Baixador aturen la tramitació de la urbanització i demanen consens previ entre l'EMD i l'Ajuntament

Juanjo Cortés diu que si l'EMD paga més del 20% de l'obra trencaran la regla de despesa i la llei els obligarà a tancar


  • Comparteix:

Aquest és l'aspecte de l'avinguda de Baixador pendent d'urbanitzar / Foto: Cugat Mèdia

Aquest és l'aspecte de l'avinguda de Baixador pendent d'urbanitzar / Foto: Cugat Mèdia

La urbanització de l'avinguda Baixador de Valldoreix s'està convertint en una travessa del desert, tant per als veïns com per al govern. Les veïnes i veïns del tram afectat, entre Eivissa i Mariscota, han aturat aquest dijous a la junta, i amb la petició de Junts al govern, la tramitació de l'encomana a l'Ajuntament de la gestió de l'execució de les obres d'urbanització de la via i de l'expedient de les contribucions especials per al seu finançament, perquè sabien que no hi havia consens entre les dues administracions. L'obra costarà 4,5 milions d'euros, i l'EMD només està disposada a pagar-ne el 20% com a màxim per no trencar la regla de despesa. Segons ha explicat el president, Juanjo Cortés, si superen aquest límit, la llei obligaria a tancar l'EMD, un fet que des de l'Ajuntament no interpreten de la mateixa manera i que volen estudiar bé amb els tècnics.

Els veïns, després d'aconseguir al novembre que el govern inclogués les seves peticions en l'actuació, ara és un punt de conflicte la carpeta de les contribucions especials. La postura del govern de l'EMD és clara: no assumiran més del 20% del finançament de l'obra i reitera que pertoca a Sant Cugat enllestir una proposta tècnica de contribucions especials per, un cop aprovada, licitar les obres. Cortés ha estat contundent: "M'encantaria fer aquest projecte de principi a fi, però amb les lleis actuals, si incomplim la regla de despesa ens obligaria a tancar l'EMD. Aquest president no serà l'últim president d'aquesta institució". Assegura que té uns informes jurídics que avalen aquesta postura.

Brugarolas, present a la junta de veïns

Per part de l'Ajuntament, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, que ha estat present en el tram final de la junta de veïns com a espectador, ha explicat a Cugat Mèdia que el govern municipal no farà res "que posi en perill l'EMD". També ha explicat, però, que vol que els juristes mirin bé aquest punt de la regla de la despesa de l'EMD. En tot cas, Brugarolas ha assegurat que l'objectiu principal és que la urbanització de l'avinguda Baixador es faci i que no volen ser cap font de conflicte.

Al final de la junta de veïns ha pres la paraula Sergi López, president de l'Associació de Veïns de l'avinguda Baixador, que ha explicat que han decidit demanar a Junts que fes la petició de retirada del punt de la tramitació per evitar que la majoria del ple hi votés en contra, quan s'ha assabentat que encara no hi havia consens entre les dues administracions. El representant veïnal ha demanat que aquest tema no es torni a convertir "en una partida de ping pong com va passar en el mandat anterior entre Josep Puig i Mireia Ingla". López també ha lamentat que l'EMD no vulgui fer-se càrrec de l'obra, i per això ha etzibat que "si som una EMD i no un barri hem d'exercir les competències en urbanisme, i si no renunciem-hi".

El vocal de Vialitat, Xavier Humet, per la seva banda, ha volgut centrar el tema en el tema econòmic i en qui ha de pagar què. Com Sergi López no parlava del fons de la qüestió, quant hauran de pagar els veïns d'aquests 4,5 milions, Humet li ha recordat que "algú us va prometre que pagaríeu només el 55% de l'obra, no sé qui, però nosaltres ja hem dit que no podem aportar més que en el 20%; qui us va prometre que pagaríeu només el 55%, que us digui d'on traurà els diners".

Un projecte que s'eternitza

La pressió veïnal, amb l'oposició en majoria, ja va aconseguir millores en el projecte com l'ampliació a 90 places d'aparcament, fer una comissió de seguiment i realitzar la transcripció del planejament respectant les alineacions de les parcel·les anteriors al PGM. Ara, amb aquesta última paralització del procés, caldrà veure si es podrà complir l'inici d'obres anunciat pel govern de cara al 2025. En cas ser així, amb una durada de treballs de 20 mesos, la urbanització no seria una realitat fins al 2027.



Juanjo Cortés

M'encantaria fer-me càrrec del projecte, però no podem. Si trenquem la regla de despesa significa la desaparició. Aquest president no serà l'últim president de l'EMD




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.