Vox vol frenar i replantejar la ZBE i que l'Ajuntament torni les multes cobrades fins ara

Aquesta és una de les mocions que presentaran al ple de març, juntament amb una altra que demana la supressió del Tribut Metropolità


  • Comparteix:

Imatge del cartell de la ZBE / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del cartell de la ZBE / Foto: Cugat Mèdia

El grup municipal de Vox portarà una moció al ple de març que qüestiona i denuncia l'ús irregular que s'està fent de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i, entre altres peticions, demana que es retorni l'import econòmic de les sancions que l'Ajuntament hagi cobrat des de l'1 de novembre de 2022 fins ara. També presenten una segona moció que reclama la supressió del Tribut Metropolità.

normatives europees (Directiva 2008/50/CE) ni en les nacionals (Llei 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica) per regular la qualitat de l'aire i reduir la contaminació a les grans ciutats. A més, asseguren que la Generalitat va més enllà i imposa que les ciutats de més de 20.000 habitants, independentment dels nivells de contaminació en l'aire, apliquin les ZBE abans de 2025.

Vox insisteix que aquestes zones atempten contra el dret de lliure circulació i contra la desigualtat econòmica dels veïns, al·legant que depèn del model de vehicle que tinguin, se'ls restringeix l'accés a la ciutat i han de pagar el cost de multes o plantejar-se comprar un nou cotxe.

La moció demana que s'eliminin les sancions econòmiques de les ZBE, i que es retorni l'import de les multes que s'han posat fins ara. També demana estudiar plans alternatius o reduir la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat només allà on sigui mínimament legal i se superin els nivells d'aire contaminat.

Tribut metropolità

El partit també presentarà una moció que demana l'eliminació del Tribut Metropolità. Aquest impost, que la ciutadania de Sant Cugat paga des del 2019, finança les actuacions necessàries per millorar infraestructures, connectivitat i mobilitat (en gran part el transport públic de l'AMB); i en l'àmbit de l'espai públic contribueix a la gestió i el manteniment d'espais naturals, com la Serra de Collserola i la xarxa de 51 parcs metropolitans. Els primers 18 municipis de l'AMB paguen aquest impost des del 1992, i des del 2019 els altres 18 municipis de l'AMB, on hi ha Sant Cugat, quan aquests van passar a formar part de la primera corona del transport públic. És per aquest motiu que Vox reclama que l'Ajuntament insti la Generalitat i l'AMB a que eliminin el tribut perquè consideren que el transport públic metropolità es finança amb el preu de les tarifes, sense la necessitat de crear nous impostos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.