Menys plusvàlues, menys IBI, més IPC i més interessos bancaris: els problemes econòmics de l'Ajuntament

El PSC relata a la tertúlia de Cugat Mèdia quina és la situació actual i Junts lamenta que el govern no els fes cas quan els ho van advertir


  • Comparteix:

La façana de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La façana de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La situació econòmica actual de l'Ajuntament és delicada. Així ho ha explicat el representant del PSC a la tertúlia 'El Gall del Monestir', Rossend Dou, assessor de l'àrea de l'Economia del govern. Dues figures tributàries amb les quals l'Ajuntament recapta molts diners, les plusvàlues en la venda d'habitatges, especialment, i l'Impost de Béns i Immobles (IBI), s'han reduït dràsticament el 2022. El de les plusvàlues provocat pel canvi en la llei arran d'una sentència del Tribunal Constitucional de finals de 2021, i el de l'IBI per l'augment exponencial de les bonificacions del 50% per la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

A la tertúlia, Dou també ha explicat que no comptaven amb l'augment del 5% de l'IPC en els sous dels treballadors ni amb la pujada dels interessos bancaris. "Tot això condiciona molt l'execució del pressupost i la seva execució", ha admès l'assessor del grup municipal dels socialistes.

El regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolasha criticat amb vehemència la "manca de previsió total de l'Ajuntament" i ha demanat "transparència" a l'hora d'explicar les retallades que s'hauran de fer. Dou, però, ha defensat que tant la baixada d'ingressos com la crescuda de despeses inesperades "no han sigut una decisió d'aquest govern".

El representant del PSC ha explicat amb detalls la situació econòmica dels comptes del govern municipal: van fer una estimació que es reduiria la recaptació per plusvàlues en un 35%, i, segons Dou, "ha sigut així". El problema afegit ha estat que les plusvàlues recorregudes abans de la sentència s'han de revisar i han començat a aflorar un nombre de plusvàlues a retornar molt important, ha admès. Van pressupostar que recaptarien 16 milions per plusvàlues, però només n'han ingressat 11, dels quals sis s'han hagut de retornar. Dou ha avisat que, segurament, aquesta xifra creixerà perquè encara s'estan revisant liquidacions de plusvàlues.

El socialista ha explicat que també s'han reduït els ingressos per l'IBI. "No per l'IBI en si, sinó per les bonificacions que es donen per la instal·lació de plaques fotovoltaiques (el 50% durant cinc anys), que cada vegada n'hi ha més". De fet, Cugat Mèdia va explicar que en l'últim any s'han triplicat el nombre d'instal·lacions fotovoltaiques a la ciutat. "Les bonificacions voregen el milió d'euros anual i preveiem que el 2024 pugui arribar als 2 milions; aquest és un tema que hem de tractar", ha apuntat.

A part, hi ha unes despeses que han crescut i no estava previst que ho fessin tant, com l'augment de l'IPC en els sous dels treballadors de l'Ajuntament, que és d'un 5%, o bé els interessos bancaris, que fa un any estaven al 0%. "Si els interessos als bancs l'any passat van vorejar els 700.000 euros, aquest any està previst que siguin 3,5 milions", ha dit Dou. Per aquest motiu, l'assessor del PSC ha assegurat que el pressupost i la seva execució aquest 2023 està tan condicionada a aquesta situació.

Rossend Dou també ha explicat que el govern espanyol -format pel PSOE i Unidas Podemos- es va comprometre a aplicar alguna mesura per compensar la pèrdua econòmica dels ajuntaments per la sentència contra les plusvàlues, però encara no ho ha fet. Per aquest motiu, en el ple de febrer, dilluns vinent, el PSC i ERC-MES portaran a votació una moció en aquest sentit.

Des de Junts per Sant Cugat, el regidor Carles Brugarolas ha explicat que això que diu Dou és el motiu pel qual no s'ha aprovat un pressupost per al 2023 i s'ha prorrogat. "Ja no és una qüestió de disparitat entre els membres del govern, és que no es pot quadrar el pressupost, és impossible. Per quadrar-lo s'haurien d'haver apujat els impostos moltíssim o haver fet explícites unes retallades que el govern actual no ha volgut fer", ha dit el regidor de Junts.

Per aquest motiu Brugarolas creu que el govern té l'obligació d'informar a tots els afectats que hi haurà canvis importants a la baixa durant el 2023. "La situació és la que és i l'hem d'explicar i hem de demanar la transparència perquè tothom sàpiga la que ens ve a sobre", ha assegurat.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP-PC i segon tinent d'alcaldia, Marco Simarro, ha reiterat la crítica que ja va fer en una entrevista a Cugat Mèdia, en relació amb què no es pot aprovar cada any el pressupost fora de temps. També ha afegit, però, un retret a la "falta de previsió" a l'hora de preveure el descens de l'IBI i les plusvàlues i no haver modificat les ordenances per evitar-ne l'impacte actual.

ESCOLTA LA TERTÚLIA SENCERA 'EL GALL DEL MONESTIR'




Rossend Dou

Han baixat molt els ingressos, com les plusvàlues, però no ha sigut una decisió d'aquest govern. Han baixat un 35%

Carles Brugarolas

La situació és la que és i s'ha d'explicar perquè tothom sàpiga la que se'ns ve a sobre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.