L'Ajuntament, sobre les demandes del Consell de Poble: 'Hi ha coses que a la pràctica es poden fer'

Simarro i Sànchez s'emplacen a seguir treballant per ampliar l'autonomia dels espais de participació


Temes relacionats

El Consell de Poble de la Floresta, sense encaix al nou reglament dels consells de barri (27/gen/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un consell de barri de la Floresta / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'un consell de barri de la Floresta / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament admet que la revisió del reglament dels consells de barri que s'està treballant no satisfà les demandes de la plataforma Més Autogovern per a la Floresta, que ha abandonat la comissió d'estudi perquè no veu l'encaix del Consell de Poble en aquest nou marc normatiu. Ara bé, tant el president del consell de barri d'aquest districte, el tinent d'alcaldia Marco Simarro, com el regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, han assenyalat en declaracions a Cugat Mèdia que malgrat la desavinença, la situació es troba en un 'punt seguit' des del qual s'ha de treballar per 'buscar el millor encaix possible' de les reivindicacions del col·lectiu.

Simarro, això sí, considera que amb la feina feta, no s'estava "tan lluny de portar a la pràctica les coses que la plataforma demanava". El president de l'òrgan participatiu ho ha dit en referència a què el nou reglament inclourà la possibilitat que l'elecció de la vicepresidència i la secretaria dels consells de barri s'obri a la ciutadania; la plataforma, però, apostava per fer que la ciutadania elegís directament la presidència. Amb tot, el cupaire comprèn que el resultat de la feina feta "no correspongui fil per randa" a les demandes. "Entenem que hi hagi certa decepció perquè no s'hagin correspost les expectatives", ha reflexionat.

Amb tot, està compromès a seguir treballant malgrat la discrepància per "arribar a un punt de trobada". "Cal explorar més reglaments de l'administració per garantir l'autonomia en els espais de debat, participació i decisió veïnal", ha dit el tinent d'alcaldia.

Malgrat tot, el regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, ha reivindicat la feina feta, que "no s'ha perdut", i de la qual es beneficien la resta de districtes de Sant Cugat. "El reglament incorpora propostes que es fan extensibles a la resta de consells de barri", ha dit en referència a l'obertura d'elecció a la ciutadania de la vicepresidència i la secretaria, que juntament amb la presidència (delegada per l'alcaldia), constituiran un òrgan "més col·legiat". El regidor Sànchez també ha apuntat que amb el nou reglament cada espai de participació territorial podrà perfilar les seves pròpies normes.

Amb aquesta situació sobre la taula, està prevista la convocatòria d'un consell extraordinari de la Floresta per abordar els treballs fets en la comissió del reglament.

Antecedents

La plataforma Més Autogovern per a la Floresta, que havia proposat la creació d'un Consell de Poble, amb més atribucions que els consells de barri, va abandonar divendres passat la comissió d'estudi del nou reglament que havia de posar els fonaments d'aquest espai participatiu. En un comunicat, el col·lectiu argumenta una falta d'encaix en el nou marc i apunta que caldria estudiar la modificació del Reglament d'Ordenació Municipal (ROM) i el Reglament de Participació Ciutadana (RPC) per fer-ho possible.

Què és el Consell de Poble?

El Consell de Poble és una fórmula d'organització a mig camí entre els consells de barri i les EMD; crear una entitat descentralitzada, de fet, és avui dia impossible. La plataforma Més Autogovern per a la Floresta explicava a Cugat Mèdia que alguns dels aspectes on més s'havia avançat era en definir l'organització i el funcionament: el nou espai havia d'estar constituït per un president, un vicepresident i un secretari (que el veïnat haurà d'elegir triant una llista), per representants de les entitats i associacions del districte i pels coordinadors de les comissions de treball que aborden els diferents temes d'interès.

Amb l'interrogant sobre la legalitat de la qüestió, la intenció era que la tria de la presidència es pogués fer coincidir amb les eleccions municipals. Aquesta "carta florestana" s'havia d'incloure en la reformulació del reglament dels consells de barri, cosa que finalment no ha succeït.


Marco Simarro

Entenem que hi hagi certa decepció. També crec que en el punt en què estàvem no estàvem tan lluny de dur a la pràctica coses que la plataforma demanava.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.